Световното клубно първенство стартира на 11 декември

Последното издание на Световното клубно първенство в настоящия му формат ще започне на 11 декември в Катар, а финалът ще се проведе десет дни по-късно, съобщиха от ФИФА.

Реал Мадрид спечели Световното клубно първенство миналата година след победа във финала на Ал Аин.

От Международната футболна федерация вече обявиха, че ще променят формата на надпреварата от 2021, когато за първи път в турнира ще участват 24 отбора. Катар, пък, приема последните две издания в текущия формат като тестови надпревари за Световното първенство през 2022. Три отбора вече бяха потвърдени за тазгодишното издание са европейският клубен шампион Ливърпул, шампионът на КОНКАКАФ Монтерей и представителят на Океания Хиенген Спорт. Клубът, представящ домакина Катар, ще зависи от провеждащата се в момента Азиатска шампионска лига. „Ако тим от Катар стане шампион, той директно се класира за втория кръг…а подгласникът ще играе срещу Хиенген Спорт на 11 декември“, ФИФА сподели в свое изявление.

Ако носителят на трофея в Азиатската шампионска лига не е представител на Катар, настоящият шампион на местното първенство Ал Сад ще изиграе откриващия мач срещу Хиенген Спорт“. Останалите отбори от Африка, Азия и Южна Америка, които ще вземат участие в надпреварата, ще бъдат определени в близките няколко месеца. Жребият за втория кръг и полуфиналите ще се проведе в главния офис на ФИФА на 16 септември в Цюрих. Ливърпул влиза в турнира директно от полуфиналната фаза и ще се изправи срещу победител във втория кръг на 18 декември. /БГНЕС