Съветът на ЕС одобри Механизма в помощ на Украйна от 50 млрд. евро

Съветът на Европейския съюз одобри стартирането на Механизма за Украйна на стойност 50 милиарда евро за периода 2024-2027 г., съобщи украинското правителство на своя уебсайт, предаде БГНЕС.


Механизмът за Украйна е уникален инструмент за подкрепа на икономическото развитие и възстановяване на страната по пътя ѝ към членство в ЕС. Той ще осигури безпрецедентна предвидима помощ въз основа на съвместно договорени планове и приоритети от правителството на Украйна и Европейската комисия.

Съгласно инструмента Украйна ще получи около 39 милиарда евро пряка бюджетна подкрепа за периода 2024-2027 г., от които повече от 5 милиарда евро ще бъдат безвъзмездни средства.

„Благодарен съм на нашите партньори от ЕС за решаващото им решение да подкрепят Украйна. С по-нататъшната активна работа на правителството на Украйна и представителите на Европейската комисия по Програмата, страната постепенно ще се приближава към своето европейско бъдеще“, каза украинският министър на финансите Сергей Марченко.

Инструментът включва и механизъм за мостово финансиране, който след подписването на съответните международни споразумения ще отвори пътя за привличане на необходимото финансиране в по-кратък период от време преди началото на Механизма. Заемното споразумение и меморандумът се очаква да бъдат подписани в началото на март.

На 27 февруари Европейският парламент подкрепи решението за Механизма за Украйна. Решението на Съвета на ЕС е последната стъпка от стартирането му.

Регламентът за Механизма за Украйна ще влезе в сила в деня след публикуването му в Официален вестник на ЕС./БГНЕС