Съветът за сигурност ще проведе извънредно заседание за сваления руски самолет

Съветът за сигурност на ООН ще проведе извънредно заседание във връзка с катастрофата на руския транспортен самолет Ил-76, за който Русия твърди, че е превозвал украински военнопленници, съобщи "Гласът на Америка".


Самолетът се разби в руската Белгородска област на 24 януари, като причината за инцидента все още не е ясна. Докато Москва твърди, че по време на фаталната катастрофа на борда на самолета са се намирали 65 украински военнопленници, Украйна не потвърди това твърдение и призова за международно разследване.

Руският външен министър Сергей Лавров обвини Украйна за инцидента, като го определи като "терористична атака" и призова за извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН.

Заседанието ще се проведе на 26 януари.

"Украинските военнопленници са били транспортирани до Белгородска област, за да бъде извършена поредната размяна, която беше договорена между Москва и Киев", твърди Лавров.

"Вместо това украинската страна изстреля ракета на ПВО от Харковска област, тя се насочи към самолета и нанесе фатален удар."

Военното разузнаване на Украйна потвърди, че размяната на пленници е била планирана за 24 януари, но не се е състояла, и че проверява руското твърдение относно украинските военнопленници.

Военното разузнаване също така заяви, че руската страна не я е информирала за необходимостта да се осигури безопасността на въздушното пространство преди самолетът да се разбие над Белгород.

Без нито да потвърждава, нито да отрича участието на Украйна в самолетната катастрофа, Генералният щаб на Украйна заяви в свое изявление, че на фона на засилващите се руски атаки Киев следи отблизо точките на изстрелване на руските ракети и логистиката на тяхната доставка, особено с използването на военнотранспортни самолети.

Във вечерното си обръщение на 24 януари президентът Володимир Зеленски призова за международно разследване и заяви, че Украйна се опитва да разбере повече подробности за инцидента.

Срещата, посветена на Ил-76, ще бъде предшествана от закрито заседание с директора на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси, посветено на ситуацията в окупираната от Русия Запорожка атомна електроцентрала./БГНЕС