Свилен Ноев: Българинът няма нужда от мрънкане

„Ако трябва да изпея някакъв текст сега, той ще е за всичко друго, но не и мрънкане. Това е последното нещо, което българите трябва да чуват – някой да мърмори и да казва колко е зле“, заяви в интервю за БГНЕС вокалистът на група „Остава“ Свилен Ноев.

Понеже артистите сме последните, които ще работим, много сериозно мисля да си сменя професията. Като се пооправи положението смятам да работя вече нещо друго, сподели той, но увери, че тази метаморфоза ще е само във времето, в което няма да може да се занимава с музика.

„До момента, в който пуснат концертите, което ще е някога, може би през есента. Тези 5-6 месеца, през които няма да имаме работа трябва да се работи нещо друго. Не може здрав човек да си стои у дома и да мърмори“, категоричен е Свилен Ноев.

Убеждава ни, че не се плаши от работа и изтъква, че музикантите са доста здрави, тъй като носят тежки инструменти и апаратура и затова най-вероятно ще се насочи към занимание, свързано с физическа дейност, като земеделие например.

„Като дете родителите ми много ме тормозеха със земеделие, ходили сме за гъби, за какво ли не. Мога да работя доста неща. Ако няма какво да правя ще правя каквото трябва, за да си храня семейството. Имам много малко земя. Обмислям много сериозно да правя нещо физическо, защото моментът за артистите е тежък и няма какво да се лигавим. Времената ще стават все по-тежки“, споделя своите опасения.

И въпреки готовността му временно да поеме по друг път се надява, след като всичко приключи отново музиката да му стане основно занимание.

„След пандемията се надявам да си запишем албума и въобще да не ми се налага да работя с лопатата и мотиката. Може би ще съвместявам дейностите. Музиката е най-хубавото нещо на света и именно изкуството е това, което спасява хората в момента“, коментира вокалистът на „Остава“.

Обръща сериозно внимание на пропуснатите планове и мигове заради пандемията.

„На 10 април трябваше да пуснем ново парче, но от 8-ми март спряха концертите и ни отпаднаха всичките концерти и всичко. Замразили сме нещата, но когато светът тръгне отново ще си пуснем новото парче. То е на нашия китарист Жоро и се казва „Гений“. Надявам се до края на май да го пуснем в YouTube, за да може хората да го гледат и слушат. Мисля, че ще се хареса“, обявява в аванс плановете на групата и добавя, че имат две песни, които след отпадането на ограниченията ще влязат в студио да запишат.

„Като идея имаме да запишем и албум тази година с „Остава“. Аз си записвам и мои идеи за следващ албум някога“, продължава Свилен с новините.

През май групата планира да направи втори онлайн концерт, след като през март музикалното им събитие в мрежата е събрало 74 000 гледания. На тази възможност Свилен гледа и като на вариант за нов бизнес, който все още е неразработен и има много неизвестни, които трябва да се изяснят, а именно как музикантите да получават достойно възнаграждение за труда си и същевременно зрителите да плащат сума, която да не натоварва бюджета им. Според музиканта концертите в мрежата не трябва да бъдат безплатни, защото по този начин се обезценява работата на творците.

И независимо, че времето днес е сложно, Свилен продължава да чертае планове в бъдеще време.

„Имаме адски много парчета. Много ми се иска да запишем повече, но засега положението не го позволява. Лятото или есента ще запишем каквото можем“, казва с надежда човекът на изкуството.

Свилен разкрива, че музата за творчеството му винаги е бил животът, но тя се е променила откакто се е появил синът му.

„Ние всички имаме относително малки деца и живеем този живот, вече не толкова егоистично, както преди, когато живееш сам за себе си, сега вече имаме семейства, деца, които ходят на училище и животът много се промени. И колкото да ми се иска да съм невероятната рок звезда голямата рок звезда в нашето семейство е нашият син“, заявява той.

Музикантът искрено се надява, че след като мине цялото това нещо музиката няма да се промени и да бъде превзета от самосъжаляващи текстове за това колко сме самотни. /БГНЕС