Свитолина е първата полуфиналистка в Шънджън

Украинската тенисистка Елина Свитолина победи румънката Симона Халеп и първа се класира за полуфиналите на заключителния турнир на Женската тенис асоциация (WTA) в китайския град Шънджън.

В мач от втори кръг на Пурпурната група Свитолина се наложи над Халеп със 7-5, 6-3 за един час и 37 минути. Родената в Одеса тенисистка реализира 4 пробива от 8 възможности и два пъти сгреши на своя сервис. В първи кръг тя победи чехкинята Каролина Плишкова, а Халеп надви канадката Бианка Андрееску. Свитолина благодарение на двете си победи е сигурна полуфиналистка в турнира. Тя е действаща шампионка - в миналогодишното издание на финалния турнир, което се проведе в Сингапур, победи в три сета американката Слоун Стивънс. Тази година заключителната надпревара е с рекорден награден фонд - 14 млн. долара.

В другия двубой от групата световната №2 Каролина Плишкова записа първи успех на финалите в Шънджън, след като спечели срещата си с Бианка Андрееску. Чехкинята взе първия сет с 6-3, а след това шампионката от US Open се отказа заради контузия в коляното. По този начин тя губи всякакъв шанс да продължи към полуфиналите, докато Плишкова ще играе срещу Симона Халеп за второто свободно място в Пурпурната група. Първа тук ще бъде Елина Свитолина.

Двубоят продължи малко повече от 50 минути, в които Плишкова заби три аса и проби два пъти. Тя има шанс да играе в полуфиналите на WTA за трета поредна година, но за целта трябва да надиграе победителката от Wimbledon Халеп. В Червената група Ашли Барти и Белинда Бенчич за на позиции да атакуват полуфиналите, но с шанс е и заместващата Наоми Осака Кики Бертенс. /БГНЕС