Свитолина започна с успех защитата на титлата, Халеп пречупи Андрееску в Шънджън

Защитаващата титлата си Елина Свитолина продължи с доминацията си срещу световната номер 2 Каролина Плишкова с двусетов успех в първия двубой от Лилавата група на финалите на WTA в Шънджън.

Свитолина тръгна успешно защитата на титлата си в Шънджън.

Осмата поставена надигра чехкинята след 7-6 (12), 6-4 за един час и 53 минути игра. Това беше четвъртата последователна победа на украинката над опонентката й, която завърши с цели 42 непредизвикани грешки. „Опитвах се да бъда готова за силния й сервис и впоследствие да атакувам втория. Настилката е малко бавна и аз разполагах с повече време при ретура“, сподели победителката след края на мача.

Това беше разочароващ резултат за Плишкова, която започна добре двубоя, миксирайки типичните за нея силни удари от основната линия с по-леки такива, включително и страхотна къса топка, с която проби още в откриващия гейм. Но Свитолина постепенно се окопити и се завърна в срещата след брейк в четвъртия гейм. Чехкинята спаси шест сетбола в тайбрека, но сбърка при седмия и така украинката излезе с едни гърди напред. Плишкова бе повлияна от негативния резултат в първия сет и бе пробита още на старта на втората част и така и не успя да затрудни подаването на Свитолина.

25-годишната тенисистка е в търсене на първа титла след въпросната си в Шънджън в края на миналата година. Плишкова, която има четири титли през сезона, играе за четвърти последователен път в груповата фаза на надпреварата и достигна до полуфиналите в предишните си две участия.

Халеп обърна Андрееску в двубой между шампионките на Уимбълдън и Ю Ес Оупън.

В другия двубой от групата Симона Халеп започна с успех участието си във финалите на WTA в китайския град Шънджън, след като обърна Бианка Андрееску в три сета – в отделните части 3-6, 7-6 (6), 6-3 за точно два часа и половина игра. Двубоят противопостави шампионката на Уимбълдън Халеп и тази на Ю Ес Оупън, като не разочарова зрителите по трибуните. Първият сет отиде на сметката на канадката, която проби цели три пъти подаването на румънката и въпреки че изгуби на свой ред веднъж сервиса си, в крайна сметка поведе в резултата. Във втората част Андрееску на два пъти изоставаше с брейк, но Халеп бе догонена и в двата случая, като при 5-6 в полза на тийнейджърката се наложи да спасява и мачбол. Все пак, тя докара нещата до тайбрек и там след два пропуснати сетбола не сбърка при третия за 1-1. В заключителния сет пробивите отново не липсваха – общо пет в сета и 3-2 в полза на румънката, която успя да пречупи непримиримата си съперничка след 150 минути битка. Утре предстоят вторите срещи от Червената група – Ашли Барти-Наоми Осака и Петра Квитова-Белинда Бенчич. /БГНЕС