„Свободна зона. Часът е 9 без 5“

„Свободна зона. Часът е 9 без 5“ събира телевизионните коментари на Георги Коритаров, които той правеше за телевизия „Европа“ през 2021 г.

Книгата съдържа ежедневните коментари на журналиста, подредени в хронологичен ред от 4 януари до 5 април, когато неговото здраве се влоши и той ни напусна.

„Георги Коритаров бе преди всичко интелект и ирония... Беше алергичен към простотията и невежеството. Беше от расата на четящите хора. Сам казваше, че пътува чрез страниците на книгите“, споделя Мартин Табаков.

За Митко Новаков „Коритаров е рицар на журналистиката. Той разбираше тази трудна професия не като търчане и препредаване на думите на политиците, не; той политиците ги изпитваше, задаваше им неудобни въпроси, на които им беше трудно да отговорят“.

Георги Коритаров е роден на 10 май 1959 година в град София. Завършва СУ "Климент Охридски" със специалност "Славянска филология". Владее сръбски, хърватски, руски, полски, английски и китайски език, като също така ползва и албански.

С журналистика започва да се занимава от създаването на вестник "Демокрация" като парламентарен репортер. По-късно за кратко работи във вестниците "Демокрация 91" и "Континент".

През 1992 година започва работа в радио "Свободна Европа" като политически репортер, а по-късно става водещ на предаванията „Радиожурнал“, „Светът в 13“, „Преди полунощ“ и „Балкански компас“.

През 2003 година е водещ на аналитичния преглед на печата в програма "Блиц", която е съвместна между радио "Свободна Европа" и бТВ като част от сутрешния блок "Тази сутрин".

От началото на 2005 година Георги Коритаров става част от екипа на Нова телевизия и радио "Нова Европа". По Нова телевизия той води половинчасово токшоу, наречено "Коритаров Live".

През 2010 година Георги Коритаров води "Свободна зона" по TV+.

От 1 февруари 2018 г. е автор и водещ на предаването „Свободна зона с Георги Коритаров“ в телевизия „Европа“. /БГНЕС