СЗО: 17 милиона случаи на дълъг COVID в Европа

Около 17 млн. души са били засегнати от дълъг COVID през първите две години на пандемията в европейския регион, според Световната здравна организация.

Честотата на дългия COVID рязко e нараснала през 2020 г. поради рязкото увеличаване на случаите на коронавирус, особено през втората половина на годината, когато се появиха силно предаваните варианти Делта и Омикрон.

В европейския регион на СЗО, включващ 53 държави, моделирането установява, че жените са два пъти по-склонни от мъжете да изпитат дълъг COVID, който включва симптоми като умора с телесни болки и промени в настроението, когнитивни проблеми и задух. Рискът се увеличава драстично сред тези, които са преживели тежък COVID-19, изискващ болнично лечение, като всяка трета жена и всеки пети са развили дълъг COVID.

Като се има предвид огромната тежест за физическото и психическото здраве върху живота на хората, СЗО призова държавите да инвестират повече в борбата с този осакатяващ синдром, съобщава "Политико".

„Данните подчертават спешната необходимост от повече анализи, повече инвестиции, повече подкрепа и повече солидарност с тези, които изпитват това състояние", заяви Ханс Клуге, регионален директор на СЗО за Европа, на заседание на Регионалния комитет на СЗО за Европа, което се провежда в Тел Авив, Израел.

В партньорство с Long COVID Europe, мрежа от асоциации на пациенти, СЗО Европа иска да види по-ясно докладване на случаите, повече изследвания на сложното състояние и рехабилитация, основана на доказателства.

Според моделирането на Института за здравни показатели и оценка към Вашингтонския университет, през първите две години на пандемията в световен мащаб от дълъг COVID са страдали близо 145 милиона души.

"Те не могат да продължат да страдат мълчаливо", казва Клуге. /БГНЕС

Тагове: