СЗО: COVID-19 е убил около 14,9 милиона души в света през 2020-2021 г.

Смъртните случаи от COVID-19 в света през 2020-2021 г. се оценяват на 14,9 милиона. Това съобщи Световната здравна организация (СЗО).

"Броят на смъртните случаи, пряко или непряко свързани с пандемията от COVID-19 от 1 януари 2020 г. до 31 декември 2021 г., е приблизително 14,9 милиона (13,3 милиона до 16,6 милиона)", заяви СЗО в нова оценка.

"Тези отрезвяващи данни показват не само въздействието на пандемията, но и необходимостта всички страни да инвестират в по-устойчиви здравни системи, които могат да поддържат основни здравни услуги по време на кризи, включително по-силни здравни информационни системи", заяви ръководителят на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус, цитиран от АФП.

Прекомерната смъртност, изчислена в окончателните данни, се изчислява като разлика между броя на настъпилите смъртни случаи и броя на смъртните случаи, които биха се очаквали при отсъствие на пандемията, въз основа на данни от предишни години. Прекомерната смъртност включва смъртните случаи, свързани с коронавируса пряко, поради заболяването, и косвено, поради въздействието на пандемията върху здравните системи и обществото.

През 2020 г. и 2021 г. държавите по света съобщават на СЗО за 5,42 милиона смъртни случая от Covid-19 - число, което днес възлиза на 6,24 милиона, включително смъртните случаи през 2022 г.

Базираната в Женева организация отдавна твърди, че истинският брой смъртни случаи ще бъде много по-висок от само регистрираните смъртни случаи, които се дължат на инфекции с Covid. Смъртните случаи, свързани косвено с пандемията, се дължат на други заболявания, за които хората не са имали достъп до лечение, тъй като здравните системи са били претоварени от кризата.

СЗО заяви, че повечето от смъртните случаи - 84 % - са концентрирани в Югоизточна Азия, Европа и Северна и Южна Америка. Всъщност само на 10 държави се падат 68% от всички случаи на свръхсмъртност. На държавите с високи доходи се падат 15 процента от излишните смъртни случаи; на държавите с високи и средни доходи - 28 процента; на държавите с ниски и средни доходи - 53 процента; а на държавите с ниски доходи - 4 процента. В световен мащаб броят на смъртните случаи е по-висок при мъжете, отколкото при жените - 57% при мъжете и 43% при жените - и по-висок при възрастните хора.

"Измерването на свръхсмъртността е съществен компонент за разбиране на въздействието на пандемията", заяви Самира Асма, помощник-генерален директор на СЗО по въпросите на данните, анализите и доставките.

Тя заяви, че промените в тенденциите в смъртността дават на вземащите решения информация, необходима за насочване на практики, които могат да намалят смъртността и да предотвратят бъдещи кризи.

"Тези нови оценки използват най-добрите налични данни и са изготвени с помощта на надеждна методология и напълно прозрачен подход."

СЗО заяви, че цифрата 14,9 млн. е изготвена от водещи световни експерти, които са разработили методология за генериране на оценки в случаите, когато липсват данни.

Много държави нямат капацитет за надеждно наблюдение на смъртността и поради това не генерират данните, необходими за изчисляване на процента на свръхсмъртност - но могат да го направят, като използват публично достъпната методология. /БГНЕС