СЗО е получила от САЩ 25% по-малко пари по време на пандемията

По предварителни данни финансовите вноски на САЩ за Световната здравна организация (СЗО) са намалели с 25% по време на пандемията от коронавирус, като бъдещата подкрепа на Вашингтон за агенцията на ООН се преразглежда.

Големият спад във финансирането спрямо предходния двугодишен период е резултат от съкращенията, за които е взел решение бившият президент на САЩ Доналд Тръмп и които за първи път разкриват мащаба на отстъплението на администрацията на Тръмп от органа на ООН.

В следващия двугодишен бюджет на СЗО средствата от САЩ отново ще се увеличат след нови обещания, направени от американската администрация през декември - около 280 млн. долара, обещани от президента Джо Байдън. Въпреки това администрацията на Байдън също изрази съмнения относно бъдещата подкрепа на Вашингтон за световната организация.

Агенцията на ООН се справя с над 200 млн. долара по-малко от САЩ през 2020 г. и 2021 г., според предварителните данни на СЗО, съдържащи се в бюджетен документ, достъпен на Ройтерс, който все още не е публикуван. СЗО успява да събере повече средства от други донори, което позволява увеличаване на общия ѝ бюджет.

Вашингтон е платил 672 млн. долара на СЗО за последния ѝ двугодишен бюджет, което е по-малко от дадените 893 млн. долара през 2018-19 г., сочат предварителните данни.

В резултат на това Съединените щати вече не са най-големият донор на СЗО, като Германия постепенно ги е заменила чрез трансфери от над един милиард долара през последните две години./БГНЕС

Вашингтон / САЩ