СЗО е притеснена от увеличаващите се огнища на морбили

Рискът от локални епидемии от морбили в света продължава да нараства въпреки намаляването на новорегистрираните случаи. Това сочи нов доклад на Световната здравна организация (СЗО) и Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ (CDC).

Повече от 22 милиона бебета не са получили първа доза от ваксината срещу морбили през 2020 г. поради пандемията COVID-19, се казва в документа. Това е с над 3 милиона повече в сравнение с 2019 г. Това е най-голямото увеличение на неваксинирани срещу морбили деца през последните две десетилетия и създава опасна среда за нови огнища на болестта. В същото време в сравнение с предходната година броят на регистрираните случаи на морбили през 2020 г. намалява с над 80%.

СЗО изчислява, че отново заради пандемията мониторингът на морбили се е влошил през последната година. Броят на пробите, изпратени за лабораторно изследване, е най-ниският от повече от десетилетие. Големи огнища на морбили вече са се появили в 26 държави, а това е близо 84% от всички докладвани случаи през 2020 г.

„Докато броят на регистрираните случаи на морбили е намалял през 2020 г., данните показват, че е вероятно да видим затишие преди бурята, тъй като рискът от огнища продължава да нараства в целия свят. Рутинната имунизация срещу Covid трябва да бъде засилена, в противен случай рискуваме да преминем от една смъртоносна болест към друга", каза Кийт О', директор на отдела на СЗО на имунизация, ваксини и биологични препарати.

Според СЗО през 2020 г. само 70% от децата са получили двете необходими дози ваксина срещу морбили, докато 95% от децата трябва да бъдат напълно ваксинирани, за да се предпазят от разпространението на болестта.

Докладът сочи още, че 24 кампании за ваксинация срещу морбили, планирани за провеждане в 23 държави през 2020 г., са били отложени поради пандемията COVID-19. В резултат на това повече от 93 милиона души са изложени на риск от заболяването./БГНЕС