СЗО: Едновременната употреба на ваксини срещу COVID-19 и грип е безопасна

Според проучванията едновременната употреба на ваксини срещу грип и коронавирус е безопасна. Това заяви днес в Женева Силви Бриан, директор на Глобалната служба за готовност при критични инфекции към Световната здравна организация (СЗО).

"Има няколко проучвания, които показват, че е безопасно двете ваксини да се поставят едновременно", обясни тя. „Въпреки това трябва задължително да се консултирате с вашия лекар относно показанията за използване на двете ваксини."

Запитана как болният може да различи симптомите на грип от тези на COVID-19, директорът припомни, че общите симптоми на грипа са висока температура, главоболие и болки в мускулите, както и хрема и кашлица. "При COVID-19 се наблюдават по същество същите симптоми, но се добавят липса на мирис и вкус. Много хора, особено млади, изпитват допълнителни специфични симптоми при COVID-19", каза Бриан. „Понякога обаче симптомите на двете болести са малко - това зависи от нивото на имунитета", обясни тя.

Както подчерта Бриан, важно е да се знае, че "превантивните мерки действат и при двете заболявания". Експертът припомни, че е необходимо да се мият ръцете, да се проветряват помещенията, да се носи маска и да се спазва физическа дистанция. И грипът, и COVID-19 "са предотвратими, ако се спазват тези мерки", каза тя.

Според директора на отдела възрастните хора и хората с респираторни, онкологични и сърдечносъдови заболявания са най-застрашени от заразяване с грип. "Тази рискова група е същата като при COVID-19. В случай на грип обаче бременните жени и малките деца са изложени на повишен риск от тежко заболяване", каза Бриан. /БГНЕС