СЗО иска повече пари за борба с COVID-19

Глобалният проект за борба с коронавируса ACT-Accelerator се нуждае от 22,1 милиарда долара финансиране, каза генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.

Организацията публикува нова стратегия и бюджет за проекта за 2021 година.

"В момента за ACT-Accelerator са отпуснати 11 милиарда долара, но все още сме изправени пред недостиг на финансиране от 22,1 милиарда долара. Призоваваме държавите да финансират в пълен обем ACT-Accelerator като най-добрата инвестиция в глобалното възстановяване", каза ръководител СЗО на брифинг.

Гебрейсус отбеляза, че това е само малка част от над 13 трилиона долара. Тази сума, според МВФ досега е изразходвана от държави с високи доходи за фискални стимули.

Главният изпълнителен директор изброи и редица належащи проблеми, включително: появата на нови варианти на коронавируса, ограничени доставки на ваксини, изоставане при въвеждането на нови диагностични средства и кислород и липса на финансиране в подкрепа на разпространението на инструментите за противодействие на COVID-19.

Международното партньорство ACT Accelerator под егидата на Световната здравна организация стартира на 24 април 2020 г. Проектът е иницииран от СЗО, ЕС, Франция и филантропите Бил и Мелинда Гейтс. /БГНЕС, РИА Новости