СЗО избира генерален директор за още пет години

Изпълнителният съвет на Световната здравна организация (СЗО) ще разгледа кандидатурата на Тедрос Аданом Гебрейесус за втори петгодишен мандат като генерален директор на СЗО по време на 150-ата си сесия (24-29 януари) в Женева. Вниманието ще бъде насочено и към подготовката за 75-ата годишна Световна здравна асамблея през май, посветена на контрола на пандемиите, изкореняването на полиомиелита, контрола на ХИВ, готовността и реакцията при извънредни ситуации.

Генералният директор е главният административен и технически служител на СЗО, който контролира международната дейност на СЗО в областта на здравеопазването. Тедрос Аданом Гебрейесус, който за първи път зае поста през 2017 г., е единственият кандидат.

В съответствие с Устава на СЗО генералният директор се назначава от Световната здравна асамблея по предложение на Изпълнителния съвет, който извършва първоначален преглед на кандидатурите. Решението трябва да бъде взето с тайно гласуване на асамблеята, която ще се проведе в Женева от 22 до 28 май. Двадесет и осем от 194-те страни членки на СЗО са номинирали преди това настоящия генерален директор. На настоящата сесия представители на 34 държави членки ще проведат интервю с кандидата, за да представи визията си за СЗО и да отговори на въпроси.

Гебрейесус заема настоящата си длъжност от 2017 г. Той е роден в Асмара на 3 март 1965 г. и е първият представител на африканския регион на поста генерален директор на СЗО. Притежава магистърска степен по имунология на инфекциозните болести и докторска степен по обществено здраве. Преди да бъде назначен за генерален директор на СЗО, той оглавява министерството на външните работи (2012-2016 г.) и министерството на здравеопазването (2005-2012 г.) на Етиопия.

На тази сесия на Съвета ще бъдат разгледани общо над 40 точки от дневния ред. Освен избора на нов генерален директор, те включват подготовка за извънредни ситуации в областта на здравеопазването в световен мащаб, осигуряване на устойчиво финансиране за СЗО, борбата с грипа и полиомиелита, глобалната стратегия за ХИВ, вирусните хепатити и полово предаваните инфекции, както и пътната карта за 2021-2030 г. за пренебрегваните тропически болести, която включва две дузини заболявания./БГНЕС