СЗО: Малко вероятно е Омикрон да е създаден изкуствено

Предположението, че щамът на коронавируса Омикрон може да е създаден изкуствено, за да се преодолее пандемията, не е подкрепено с конкретни данни. Това заяви Мелита Вуйнович, специален представител на Световната здравна организация (СЗО) в Русия.

Коментирайки предположенията на експертите, че щамът Омикром може да е бил създаден специално за преодоляване на пандемията, експертът припомни, че преди това "е имало много спекулации дори за самия Ковид".

"Много се съмнявам, че това експертно становище се основава на конкретни данни", подчерта Вуйнович. "Провеждат се много научни изследвания. Но няма данни някой да е създал нещо изкуствено. В момента науката работи върху това да създаде ваксина, която да предпазва. Но да се създаде вирус, който да пътува и да се движи толкова свободно, никой учен дори не обмисля сериозно. Това е по-скоро мит или градска легенда, които винаги се появяват, когато в света се случи нещо тежко. Но няма научна обосновка за това."

Вуйнович изтъкна, че през октомври миналата година СЗО е създала стратегическа група (Научно-консултативна група по нововъзникващи опасни патогени - SAGO) от експерти от цял свят, която да разглежда произхода и еволюцията на самия вирус.

"Досега тази стратегическа група се е събирала седем пъти и се обсъждат всички възможности", добави тя. /БГНЕС