СЗО: Над 270 души са загинали в Судан

В сраженията между армията на Судан и Силите за бърза намеса (СБН) са загинали над 270 души. Повече от 2600 души са ранени, съобщи генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус. ООН съобщава и за нападения срещу хуманитарни работници в страната.


"Оперативният център за спешни случаи на Министерството на здравеопазването на Судан съобщава, че са убити най-малко 270 души, а повече от 2600 са ранени", заяви г-н Гебрейесус на брифинг (цитиран от Интерфакс).

Заместник-генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси Мартин Грифитс също съобщи в Twitter, че офисът на Организацията за координация на хуманитарните въпроси (OCHA) в Дарфур е бил нападнат в понеделник, 17 април. Грифитс заяви също, че ООН получава съобщения за нападения и сексуално насилие срещу хуманитарни работници в Судан.

Сблъсъците между суданската армия и СБН започнаха в събота, 15 април. Конфликтът е свързан с времето на включване на Силите за бързо реагиране във въоръжените сили и с това кой ще бъде главнокомандващ.

По-рано ООН съобщи за 180 загинали и повече от 1800 ранени. Сред загиналите и ранените има чуждестранни граждани и трима служители на Световната продоволствена програма на ООН. Съобщаваше се и за нападение срещу посланика на Европейския съюз в резиденцията му и за обстрел на автомобил на посолството на САЩ./БГНЕС