СЗО: Ниското ниво на ваксинация и тестване е рецепта за нови варианти на Covid-19

Световната здравна организация предупреди, че световното равнище от ниско ваксинационно покритие и ниски нива на тестване е „токсичен микс“, който създава благоприятна почва за нови варианти на Covid-19.

"В световен мащаб имаме токсичен микс от ниско ваксинационно покритие и много ниски нива на тестване - рецепта за размножаване и усилване на варианти", заяви на пресконференция ръководителят на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.

По-рано генералният директор на СЗО съобщи, че досега най-малко 23 държави са съобщили за наличието на щама на коронавируса Омикрон, открит първоначално в Южна Африка.

"Най-малко 23 държави са съобщили за наличието на щама Омикрон и този брой несъмнено ще нарасне", каза той.

В същото време Европейската комисия предложи общ и координиран подход на ЕС за ефективно справяне с предизвикателствата, свързани с новата вълна в много държави членки през тази есен:

Бързото нарастване на броя на заразените и подновеният натиск върху болниците налагат предприемането на спешни и решителни действия. Новата потенциална заплаха от варианта Омикрон засилва тези опасения и подчертава колко важно е да се вземат мерки срещу пандемията, за да се постигне напредък към целта за дългосрочна здравна сигурност както в ЕС, така и в световен мащаб.

"През последните няколко седмици много от нас станаха непосредствени свидетели на новата вълна от COVID-19, довела до заразяването на някои от нашите близки приятели, колеги, членове на семейството или любими хора. Бързото увеличаване на броя на заразените подлага на все по-голямо напрежение нашите болници и здравни работници. Към това се добавя и появата на вероятно силно заразния вариант Омикрон, към който трябва да подходим с най-голямо внимание. Убедена съм обаче, че ЕС е на висотата, необходима за справяне с тези предизвикателства. Днес представяме широк набор от действия — от увеличаване на усилията ни за ваксиниране и инвестирането в лечения, до подобряване на наблюдението и профилактиката, през засилване на нашата солидарност в световен мащаб. Междувременно отново настойчиво призовавам всеки от вас: ваксинирайте се, поставете си бустерна доза и спазвайте правилата, за да се защитите", заяви Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия. /БГНЕС