СЗО: Нови твърди доказателства за връзката между алкохола и рака

Експерти на СЗО анализираха данни за консумацията на алкохол от 2010 г. и честотата на рака през 2020 г. Взема се десетгодишен период, тъй като много видове рак, като рак на устата, ларинкса и гърдите (при жените), се развиват бавно. Изследванията показват, че те имат последователна връзка с консумацията на алкохол.

От 741 300 нови ракови заболявания през миналата година, които могат да бъдат свързани с консумацията на алкохол, 568 700 са при мъже и 172 600 при жени.

Повечето видове рак са на хранопровода, черния дроб и гърдата. Почти 47 процента от случаите са свързани с тежък алкохолизъм, който авторите определят като прием на 60 или повече грама етанолов алкохол на ден или 6 или повече напитки.

Забрана за реклама на алкохолни напитки

Консумацията от 20 до 60 грама на ден (2 до 6 напитки ), които авторите на изследването смятат за "рискови", съставляват 39,4% от случаите. Умереното пиене, до 20 грама етанолов алкохол, допринася за развитието на рак при 14 процента от хората.

„Спешно трябва да повишим осведомеността за връзката между алкохола и риска от рак“, каза Хариет Рамги, докторант в Международната агенция за изследване на рака на СЗО.

Според нея трябва да се разработят стратегии за общественото здраве, като например намаляване на наличността на алкохол, маркиране на алкохолните продукти с предупреждения и забрана на реклама на алкохолни напитки, съобщава "б92". /БГНЕС