СЗО обяви официално край на епидемията от ебола

Световната здравна организация (СЗО) обяви официално края на втората епидемия от „ебола“ в Гвинея, няколко месеца след появата на тази болест, благодарение на опита, придобит между 2013 и 2016 г., съобщава „Дойче Веле“.

"Имам честта да говоря в този ден на обявяване на края на вируса на „ебола" в Гвинея, каза представителят на СЗО Алфред Ки-Зербо по време на церемония в Нзерекоре, където вирусът се появи отново в края на януари.

Здравните власти успяха да действат бързо, за да се справят с възраждането на вируса, който причинява тежко кървене и органна недостатъчност и се предава чрез контакт с телесни течности, след уроци, научени от предишни огнища в Гвинея и Демократична република Конго.

„Въз основа на уроците, извлечени от огнището на 2014-16 г. и чрез бързи и координирани усилия за реагиране, Гвинея успя да контролира огнището и да предотврати разпространението му извън границите си“, заяви шефът на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус в изявление. Избухването през тези години убива 11 300 души в Гвинея, Сиера Леоне и Либерия. В последния случай само 16 души са заразени, а 12 са починали./ БГНЕС