СЗО: Омикрон е особено опасен за неваксинираните

Щамът Омикрон е особено опасен за неваксинираните, предупреди Световната здравна организация. Според СЗО световният ръст на заразените се дължи именно на Омикрон, който е в пъти по-заразен от досегашният доминиращ щам - Делта, предаде АФП.

Над 15 милиона случая на новозаразени бяха регистрирани миналата седмица, и то само като официални данни. Счита се, че има още милиони заразени, но нерегистрирани случаи.

„Докато Омикрон причинява не толкова тежко боледуване колкото Делта, той остава опасен вирус – особено за тези, които не са ваксинирани“, каза на пресконференция ръководителят на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус. "Огромното мнозинство от хората, приети в болници, не са ваксинирани", добави той.

Въпреки че ваксините остават много ефективни за предотвратяване на смърт и тежко заболяване, те не предотвратяват напълно предаването, смята ръководителят на СЗО. „По-бързото предаване означава повече хоспитализации, повече смъртни случаи, повече хора без работа – включително учители и здравни работници – и по-голям риск от появата на друг вариант, който е дори по-предаваем и по-смъртоносен от Омикрон. Броят на смъртните случаи се е стабилизирал от около 50 хиляди на седмица", добави Гебрейесус.

Планът на СЗО включваше всяка страна по света да ваксинира поне 10 процента от населението си до края на септември 2021 г., 40 процента до края на декември и 70 процента до средата на 2022 г.

Но 90 държави все още не са достигнали 40 процента, а 36 от тях все още не достигат границата от 10 процента, каза той.

До 6 януари Омикрон е бил идентифициран в 149 страни по света./БГНЕС