СЗО подготвя план за осигуряване на безопасността на децата онлайн

Световната здравна организация (СЗО) публикува нов доклад, в който представи начини за справяне с нарастващата световна опасност за безопасността на децата в интернет, предаде "Хелзинки таймс".

Докладът, озаглавен "Какво работи за предотвратяване на онлайн насилието срещу деца", разкрива стратегии и най-добри практики за по-добра защита на децата.

Докладът се фокусира върху две форми на онлайн насилие: сексуална злоупотреба с деца, включително груминг и злоупотреба със сексуални изображения, и киберагресия и тормоз под формата на кибертормоз, киберследене, хакерство и кражба на самоличност.

"Децата ни прекарват все повече време онлайн; поради това е наш дълг да направим онлайн средата безопасна", отбелязва Етиен Круг, директор на отдела на СЗО за социални детерминанти на здравето. "Този нов документ за първи път дава ясна насока за действие на правителствата, донорите и другите партньори за развитие, като показва, че трябва да се справим заедно с онлайн и офлайн насилието, ако искаме да сме ефективни."

За да се предотврати онлайн насилието над деца, в доклада се подчертава значението на прилагането на образователни програми, насочени към децата и родителите. Проучванията показват ефективността на такива програми за намаляване на жертвите и извършителите на насилие, както и на свързаното с него рисково поведение като злоупотребата с алкохол и наркотици.

"Докладът препоръчва прилагането на образователни програми в училищата с множество сесии, насърчаване на взаимодействието между младите хора и ангажиране на родителите. Подчертава се също така значението на обучението на младежите в специфични житейски умения, като увереност, съчувствие, решаване на проблеми, управление на емоциите и търсене на помощ, наред с други", заяви СЗО.

Освен това образователните програми са по-успешни, когато използват многобройни и разнообразни формати на изпълнение, като например видеоклипове, игри, плакати, инфографики и ръководени дискусии.

Докладът показва доказателства, че всеобхватните форми на сексуално образование могат да намалят физическата и сексуалната агресия, по-специално насилието при запознанства и хомофобския тормоз. Ефективността на сексуалното образование е потвърдена в страни с всички нива на доходи.

В доклада се подчертава необходимостта от подобрения в няколко области, включително необходимостта от повече програми за превенция на насилието, които интегрират съдържанието за опасностите онлайн с превенцията на насилието офлайн, като се има предвид припокриването на тези проблеми и общите подходи за превенция.

В доклада се посочва също така как да се набляга по-малко на опасността от непознати, тъй като непознатите не са единствените или дори преобладаващите извършители на онлайн насилие срещу деца.

В него се отправя искане за по-голям акцент върху познатите и връстниците извършители, които са отговорни за по-голямата част от престъпленията; както и за повече внимание към уменията за здравословни взаимоотношения, защото романтиката и търсенето на интимност са основни източници на уязвимост към онлайн насилието.

Според доклада на СЗО достъпът до интернет предлага много възможности за децата и младите хора, включително насърчаване на ученето, развиване на лични и професионални умения, изразяване на творчество и участие в обществото.

Агенцията на ООН заяви, че правителствата трябва да намерят правилния баланс между насърчаването на възможностите за младите хора чрез цифровата среда и защитата им от вреди. /БГНЕС

Тагове: