СЗО поиска 392 млн. долара за Йемен

Световната здравна организация призова за отпускане на 392 млн. долара преди конференцията на донорите, ръководена от ООН в Женева, за да се предотврати "потенциален срив" на здравния сектор в разкъсваната от война Йемен, предаде АФП.

Призивът бе отправен в момент, когато страната на Арабския полуостров е в епицентъра на една от най-тежките хуманитарни трагедии в света след осемгодишна война между подкрепяните от Иран бунтовници хути и правителствените сили, подкрепяни от Саудитска Арабия.

Близо половината от всички здравни заведения в Йемен функционират само частично или са напълно изключени от употреба поради недостиг на персонал, средства, електричество, лекарства, консумативи и оборудване, твърди СЗО.

"Йемен се нуждае от спешна и сериозна подкрепа... за ефективно предотвратяване на потенциалния срив на здравната система", заяви представителят на агенцията в Йемен Адхам Абдел Монейм Исмаил.

"Необходимо е ново финансиране в размер на 392 млн. щатски долара", за да се гарантира, че здравните заведения могат да продължат да предоставят услуги на 12,9 млн. души, се казва в изявлението му.

Сред нуждаещите се от помощ са 540 000 деца на възраст под пет години, които са изправени пред тежко остро недохранване с пряк риск от смърт, според Исмаил.

Призивът му бе отправен ден преди срещата на донорите, организирана от ООН, Швейцария и Швеция.

Според оценките на ООН през 2023 г. 21,6 милиона души - две трети от населението на Йемен - ще се нуждаят от хуманитарна помощ и услуги за защита.

Бунтовниците хути превзеха столицата Сана през 2014 г., което накара водената от Саудитска Арабия коалиция да се намеси през следващата година, за да подкрепи международно признатото правителство.

Оттогава насам войната е причинила стотици хиляди преки и косвени жертви и е довела страната до ръба на глада./БГНЕС

Женева / Швейцария