СЗО препоръча хапчето срещу Covid-19 на Pfizer

Световната здравна организация заяви днес, че "силно препоръчва" антивирусното хапче срещу Covid-19 на Pfizer Paxlovid за пациенти с по-леки форми на заболяването, които все още са с висок риск от хоспитализация.

Въпреки това агенцията на ООН предупреди, че е "изключително загрижена", че неравенството в достъпа, наблюдавано при ваксините Covid, отново ще остави страните с ниски и средни доходи "изтласкани в края на опашката".

Комбинацията от нирматрелвир и ритонавир на американския фармацевтичен гигант Pfizer е "по-добрият избор" на лечение за неваксинирани, възрастни или имунокомпрометирани хора с коронавирус, заявиха експертите на СЗО в медицинското списание BMJ.

За същите пациенти СЗО направи и "условна препоръка" за антивирусното лекарство ремдезивир, произвеждано от американската биотехнологична фирма Gilead - което преди това беше препоръчала да не се приема.

Пероралното лечение с таблетката на Pfizer предотвратява хоспитализацията повече от "наличните алтернативи, има по-малко опасения по отношение на вредите от молнупиравир и е по-лесно за прилагане от интравенозния ремдезивир", заявиха експертите на СЗО.

Новата препоръка се основава на резултатите от две проучвания, включващи почти 3100 пациенти, които показват, че Paxlovid намалява риска от хоспитализация след заразяване с ковид с 85%.

Проучванията също така "не предполагат съществена разлика в смъртността" и "малък или никакъв риск от нежелани ефекти, водещи до прекратяване на лечението".

"Лекарството може да се прилага само докато болестта е в ранен стадий", заявиха експертите на СЗО.

Това означава, че пациентите трябва бързо да направят положителен тест и лекарството да им бъде предписано от лекар - всичко това може да представлява пречка за страните с ниски и средни доходи, заявиха от СЗО.

Пациентите трябва да започнат да приемат таблетките Paxlovid в рамките на пет дни от появата на симптомите - след това курсът продължава пет дни.

Лиза Хедман, старши съветник на СЗО по въпросите на достъпа до лекарства, заяви, че радиостанция NPR е съобщила, че пълният курс на лечение с Paxlovid струва 530 USD в САЩ. Друг източник, непотвърден от СЗО, дава цена от 250 долара в страна с висок среден доход./БГНЕС, АФП