СЗО препоръчва използване на първата ваксина срещу малария за деца

Световната здравна организация одобри ваксината срещу малария RTS, S/AS01, първата срещу болестта, пренасяна от комари, която убива повече от 400 000 души годишно, предимно африкански деца.

Тедрос Аданом Гебрейесус

Решението последва преглед на пилотна програма, прилагана от 2019 г. в Гана, Кения и Малави, чрез която бяха дадени повече от 2 милиона дози от ваксината, създадена за първи път от фармацевтичната компания GSK през 1987 г.

След като прегледа доказателствата от тези страни, СЗО заяви, че „препоръчва широко използване на първата в света ваксина срещу малария“, каза генералният директор на агенцията Тедрос Аданом Гебрейесус.

СЗО заяви в изявление, че препоръчва широко приложение на ваксината сред децата в Африка на юг от Сахара и в други региони с умерено до високо предаване на малария.

Съществуват много ваксини срещу вируси и бактерии, но за първи път СЗО препоръчва за широка употреба ваксина срещу човешки паразит.

"От научна гледна точка това е огромен пробив", каза Педро Алонсо, директор на Глобалната програма за малария на СЗО.

Ваксината действа срещу плазмодий фалципарум - един от петте вида паразити и най-смъртоносният.

Симптомите на малария включват треска, главоболие и мускулни болки, след това втрисане, треска и изпотяване.

На всеки две минути дете умира от малария, според Световната здравна организация.

Преди новопрепоръчаната ваксина да достигне до африканските деца, следващата стъпка ще бъде финансирането.

"Това ще бъде следващата голяма стъпка. Тогава ще преминем към мащабиране на дозите и решения за това къде ваксината ще бъде най-полезна и как ще бъде разгърната", каза Кейт О'Брайън, директор на отдела по имунизация, ваксини и биологични препарати. /БГНЕС, АФП