СЗО призова експертите да се включат в изследването на нови патогени

Световната здравна организация (СЗО) призова експертите да се присъединят към новата научно-консултативна група, която ще разследва произхода на новите патогени (SAGO) след критиките на Китай, че новото проучване е „политизирано“.

SAGO ще консултира СЗО относно техническите и научни въпроси, свързани с произхода на възникващите и повторно появяващите се патогени с епидемичен и пандемичен потенциал и ще се състои от „широк кръг експерти, действащи в лично качество“, съобщи Анадолската агенция.

SAGO ще ръководи СЗО при следващите стъпки за установяване на произхода на SARS-CoV-2, но Китай не е заявил ясно, че ще приеме групата.

„След публикуването на съвместния доклад на СЗО и Китай за фаза 1 на проучванията за произхода на вируса SARS-CoV-2 през март 2021 г., СЗО очерта следващата серия от проучвания ... и продължава да обсъжда с държавите-членки и експертите следващите стъпки “, заяви СЗО, когато обяви на 12 август сформирането на групата.

Организацията отбеляза, че Китай и други държави предполагат, че проучването през март е било „политизирано“ или че СЗО е действала под „политически натиск“.

На 16 август уебсайтът на китайското външно министерство цитира говорителката Хуа Чунинг, която каза: „Съвместният доклад на СЗО и Китай (през март) за произхода на COVID-19 е изготвен в пълно съответствие с процедурите на СЗО и с научните методи. Той се оказа ценен и авторитетен доклад, който може да устои на вниманието на науката и историята.“

Според нея, докладът трябва да бъде основата и ръководството за проследяване на глобалния произход на вируса. „Всеки опит да се опровергаят или изопачат заключенията на доклада е политическа манипулация и неуважение към науката и учените по целия свят“, подчерта Хуа

САЩ, които напълно се ангажираха със СЗО, след като бившият президент Доналд Тръмп заяви, че ще напусне здравната агенция на ООН, заедно с други държави разкритикуваха първия доклад, призовавайки за по -нататъшни разследвания, което, на свой ред, предизвика критики от страна на Китай.

Опасни патогени

„През последните години се наблюдава нарастващ брой на опасните патогенни микроорганизми, които се появяват отново и отново, например SARS-CoV, MERS-CoV, Lassa, Marburg, Ebola, Nipah, птичи грип, като последният SARS-CoV- 2 “, се казва в изявлението на СЗО.

Налице е ясна необходимост от строго наблюдение и ранни действия за бързо откриване и смекчаване на последиците, както и систематични процеси за изследване на появата на тези патогени и пътищата на предаване от естествените им резервоари към хората.

Изследванията са от решаващо значение за подпомагане на СЗО, държавите-членки и партньорските институции да се подготвят за бъдещи заплахи от разпространение и за свеждане до минимум на риска епидемията от болести да прерасне в пандемия, се казва в съобщението.

„От SARS-CoV-2, който продължава да причинява хаос по целия свят, до следващата„ болест X “, тази глобална рамка за изследване на появата на нови и известни патогени с висока заплаха трябва да бъде изчерпателна и координирана въз основа на подхода „Едно здраве“, заяви СЗО.

Такова проучване трябва да обхваща биологичната безопасност и биосигурността „и трябва да бъде научно, прозрачно, всеобхватно, бързо и приобщаващо“, заявиха от организацията. /БГНЕС

Женева / Швейцария