СЗО против намесата на политици в разследване на произхода на коронавируса

Световната здравна организация (СЗО) разкритикува намесата на полиците в разследването на произхода на коронавируса SARS-CoV-2.

„Молим да се отделят науката от политиката и да ни оставите да търсим отговори в адекватна, положителна атмосфера. Политиката трови разследването. Да се довежда СЗО до ситуацията, в която се оказа сега, е несправедливо спрямо учените. Това поставя организацията в положение, при което е невъзможно да се дадат отговорите, които интересуват световната общественост”, заяви директорът на програмата за извънредни ситуации на СЗО Майкъл Райън на пресконференция в Женева.

Върху СЗО се оказва все по-голям натиск, за да бъде принудена да започне ново разследване за произхода на коронавируса. Датата за втория етап на разследването все още не е определена, тъй като преди това трябва да се изчакат препоръките на техническите експерти.

На 26 май американският президент Джо Байдън нареди на специалните служби да активизират работата си по разкриването на възможна авария в института по вирусология в град Ухан. Белият дом не изключва вероятността пандемията да е предизвикана от изтичане на вируса от лабораторията на този институт, пише „Дойче веле”.

По време на проведена неотдавна конференция на СЗО държавите от Европейския съюз, както и някои други членове на световната организация, също настояха за яснота относно разследването на произхода на коронавируса. Според тях, това ще бъде от решаващо значение за предотвратяването на пандемии в бъдеще.

През март СЗО публикува пълната версия на доклада на международната експертна група на организацията, която посети град Ухан, за да установи произхода на коронавируса. В него те определят възможността той да е „изтекъл” от научна лаборатория като „малко вероятна” и допускат, че COVID се е появил от охладени продукти.

Отчетът на експертите веднага предизвика вълна от недоверие. Много държави изразиха безпокойство, че по време на разследването в Китай на учените не им е бил предоставен достъп до необходимата информация. /БГНЕС

Женева / Швейцария