Имената на новите щамове на COVID-19 ще са с гръцки букви

Отсега нататък Световната здравна организация (СЗО) ще определя щамовете на коронавируса SARS-CoV-2, който причинява COVID-19, с буквите на гръцката азбука. Централата в Женева обяви това в понеделник, като обясни, че новата система ще бъде проста, а новите обозначения „лесни за произнасяне и запомняне“, съобщава ТАСС.

„СЗО е установила прости, лесни за произнасяне и запомняне маркировки, използвайки буквите от гръцката азбука за ключови варианти на SARS-CoV-2, вирусът, причиняващ COVID-19“, казват от организацията.

СЗО обясни, че тези обозначения „са избрани след обширна консултация и обмисляне на много потенциални системи за именуване“. За това „беше свикана група партньори от цял свят“.

Новото етикетиране на щамовете няма да премахне настоящата научна система за именуване, тъй като „предава важна информация и ще продължи да се използва в научните изследвания“. Недостатъкът на тази система обаче е, че „научните имена могат да бъдат трудни за произнасяне и запомняне“ и това може да доведе до грешки в съобщенията. В резултат на това „хората често назовават видовете на коронавируса по мястото, където са открити, което може да бъде клеветническо и дискриминационно“. За да се избегне това и да се улесни публичната комуникация, СЗО призовава националните власти и медиите да "използват новите обозначения"./ БГНЕС