СЗО: Сирийският президент може да обмисли повече гранични пунктове за помощи след земетресението

Президентът на Сирия Башар Асад е изразил готовност за увеличаване на броя на граничните пунктове, през които да бъде доставяна помощ на пострадалите от земетресението в северозападната част на страната, контролирана от бунтовниците, заяви ръководителят на Световната здравна организация (СЗО).

Тедрос Аданом Гебрейесус се срещна със сирийския президент в Дамаск в неделя следобед, за да обсъдят реакцията на опустошителното земетресение, при което в Сирия и Турция загинаха повече около 35 000 души.

Особено голяма е загрижеността за това как помощта може да достигне до всички нуждаещи се в Сирия, която е опустошена от продължилата повече от десетилетие гражданска война.

"Усложняващите се кризи на конфликта, ковид, холерата, икономическият упадък, а сега и земетресението, взеха непоносими жертви", заяви Тедрос, след като посети Алепо и стана пряк свидетел на разрушенията.

Той каза, че "чака да се премести през линиите на северозапад, където ни казаха, че пораженията са е още по-големи".

Положението е особено тежко в контролирания от бунтовниците северозападен район, който не може да приема конвои с помощи без разрешението на Дамаск.

Единственият граничен пункт, отворен за доставка на помощи от Турция, също бе разрушен от земетресението.

Доставена е част от предварително складираната помощ и в четвъртък през граничния пункт отново започнаха да преминават конвои, но все по-често се чуват призиви за отваряне на повече пунктове, за да се ускори доставянето на помощта.

"Този следобед се срещнах с Негово превъзходителство президента Асад, който посочи, че е отворен да обмисли допълнителни трансгранични пунктове за достъп за тази извънредна ситуация", заяви Тедрос на виртуална пресконференция от сирийската столица.

Необходим е "масиран достъп"

Хуманитарната помощ в районите, контролирани от бунтовниците, обикновено пристига през Турция по трансграничен механизъм, създаден през 2014 г. с резолюция на Съвета за сигурност на ООН.

Той обаче отдавна се оспорва от Дамаск и неговия съюзник Москва, които го смятат за нарушение на сирийския суверенитет.

Под натиска на Русия и Китай броят на пропускателните пунктове с течение на времето беше намален от четири на един.

Също толкова важно за пострадалата от земетресението Северозападна Сирия е ускоряването на помощта от вътрешността на страната.

Тедрос приветства "неотдавнашното общо одобрение от страна на правителството на Сирия за ООН за пресичане на линиите", за да се достави помощ в контролирания от бунтовниците северозапад.

Но докато Дамаск е дал разрешение за преминаване на конвоите с помощи от контролираните от правителството райони, Тедрос заяви, че СЗО все още чака зелена светлина от контролираните от бунтовниците райони, преди да влезе там.

"Ние сме в готовност", каза той.

Ричард Бренън, директор на СЗО за региона на Източното Средиземноморие, заяви пред репортери, че "след земетресението не е имало доставки през границата".

"Имахме планирана такава през следващите няколко дни. Все още преговаряме за нейното осъществяване."

Преди земетресението ООН обикновено е имала разрешение да доставя по един конвой с помощи на месец, каза той и добави, че още преди бедствието са се опитвали да увеличат този брой на три или четири.

"Сега, разбира се, има по-голямо усещане за спешност", каза той и предположи, че са необходими много повече конвои.

"Това, от което се нуждаем, е масов достъп", съгласи се ръководителят на СЗО за извънредни ситуации Майкъл Райън.

"Нуждаем се от трансграничен достъп, нуждаем се от трансграничен достъп и той трябва да се увеличи." /БГНЕС, АФП

Дамаск / Сирия