СЗО търси 16 млрд. долара, за да се сложи край на пандемията

Световната здравна организация (СЗО) призова богатите страни спешно да осигурят 16-те милиарда долара (14 милиарда евро), които все още липсват за финансиране на плана ѝ за борба с пандемията от COVID-19, съобщи Евронюз.

"Науката ни даде инструментите за борба с COVID-19; ако те бъдат солидарно споделени в световен мащаб, можем да сложим край на COVID-19 като извънредна ситуация за здравето в световен мащаб тази година", заяви генералният директор на СЗО д-р Тедрос Аданом Гебрейесус. "Ако страните с по-високи доходи платят своя справедлив дял от разходите за ACT-Accelerator, партньорството може да подкрепи страните с ниски и средни доходи да преодолеят ниските нива на ваксинация срещу COVID-19, слабите тестове и недостига на лекарства", каза той в изявление.

Акселераторът ACT-A, акроним на Access to tools against COVID (Достъп до средства срещу COVID), е устройство, създадено от най-големите международни здравни агенции, но също така и от Световната банка и фондация "Бил и Мелинда Гейтс". Ръководен от СЗО, той отговаря за ускоряването на достъпа до инструменти за борба с коронавируса в развиващите се страни. Един от компонентите му е системата COVAX, създадена в началото на пандемията и преди появата на ефективни ваксини, за да се опита да гарантира справедлив достъп на целия свят до ваксини. В средата на януари тя достави милиардната доза ваксина.

Осъществяването на ACT-A изисква около 23,4 млрд. долара (20,5 млрд. евро) за периода октомври 2021 г. - септември 2022 г., но досега са събрани само 800 млн. долара (700 млн. евро). Поради това програмата призовава богатите държави да предоставят 16 млрд. долара "за запълване на непосредствения недостиг на финансиране", а останалата част да бъде самофинансирана от държавите със средни доходи. Шест държави - Канада, Германия, Кувейт, Норвегия, Саудитска Арабия и Швеция - са достигнали или надхвърлили нивото на справедливо финансиране. Само 0,4 % от 4,7 милиарда скринингови теста за COVID-19, извършени в световен мащаб, са използвани в развиващите се страни, където само 10% от населението е получило поне една доза от ваксината. /БГНЕС