СЗО: Всеки шести човек в света страда от безплодие

Всеки шести възрастен има проблем с безплодието, сочат оценки на Световната здравна организация. Тя призова за спешно увеличаване на достъпа до грижи за безплодието, предаде АФП.

СЗО установи, че около 17,5 % от възрастните по света са засегнати от безплодие в някакъв момент от живота си.

"В световен мащаб приблизително един на всеки шест души е засегнат от невъзможността да има дете в определен момент от живота си", заяви ръководителят на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус в предговора към нов доклад по въпроса.

"Това е независимо от мястото, където живеят, и от ресурсите, с които разполагат."

През целия си живот 17,8% от възрастните в страните с високи доходи и 16,5% в страните с ниски и средни доходи са били засегнати от безплодие, се посочва в доклада.

Тедрос заяви, че докладът - първият по рода си от десетилетие насам - разкрива "една важна истина: безплодието не дискриминира".

СЗО определи проблема като "голямо предизвикателство за здравето в световен мащаб", но подчерта, че е трудно да се сравни ситуацията в различните региони поради липсата на данни от редица държави.

Безплодието се класифицира като заболяване на мъжката или женската репродуктивна система, което се определя от невъзможността да се постигне бременност след 12 или повече месеца редовни сексуални контакти без предпазни средства.

В доклада не се разглеждат причините за безплодието и не се цели да се определят тенденциите във времето или разликите в безплодието между половете.

Вместо това, след като експертите прегледаха купища проучвания, проведени по целия свят между 1990 и 2021 г., той предостави първата оценка на глобалната и регионалната честота на разпространение.

СЗО предупреди, че има значителни различия в събраните данни, включително някои държави включват само възрастни до определена възраст, а други нямат възрастова граница.

"Въз основа на данните, с които разполагаме, не можем да кажем, че безплодието се увеличава или е постоянно... Журито все още не е отговорило на този въпрос", заяви пред репортери Джеймс Киари, ръководител на отдел "Контрацепция и грижи за раждаемостта" на СЗО.

Паскал Алоти, ръководител на отдела за сексуално и репродуктивно здраве и изследвания на СЗО, също подчерта стигмата, свързана с безплодието.

"Разходите за лечение на безплодието са огромно предизвикателство за много хора", каза тя пред репортери и предупреди, че това е "сериозен проблем на равенството и много често капан на медицинската бедност".

В същото време "зачеването е свързано със значителен обществен натиск", каза тя.

"Неуспехът често се посреща със стигма", каза Алоти.

СЗО призовава държавите да включат лечението на безплодието като част от своите политики, услуги и финансиране в областта на репродуктивното здраве.

"Искаме да сме сигурни, че ще прекъснем мълчанието за безплодието", заяви пред репортери ученият от СЗО по въпросите на раждаемостта Гитау Мбуру.

Тедрос също така настоява, че "самият дял на засегнатите хора показва необходимостта да се разшири достъпът до лечение на безплодието и да се гарантира, че този въпрос повече няма да бъде изместван на заден план в здравните изследвания и политики". /БГНЕС