Търговията през 2021 г. достигна рекорд от 28,5 трилиона долара

Обемът на световната търговия през 2021 г. достигна рекордно високо ниво от 28,5 трлн. долара. Това е увеличение от 25% в сравнение с 2020 г., а по отношение на 2019 г. бележи ръст от 13%. През първото тримесечие на тази година се очаква забавяне на темповете на ръста в тази област, се казва в публикувания днес доклад на Конференцията на ООН по търговия и развитие UNCTAD.

Като цяло, обемът на световната търговия през 2021 г. достигна рекордни нива от около 28,5 трлн. долара, което е ръст с около 25% в сравнение с 2020 г. и ръст с около 13% в сравнение с предпандемичната 2019 г., се казва в доклада.

Според прогнозите на UNCTAD, през първите три месеца на 2022 г. темповете на нарастване на търговията „ще се забавят“, затова се очакват нива, подобни с тези на четвъртото тримесечие на 2021 г.

Положителните тенденции в международната търговия през миналата година до голяма степен са били обусловени от увеличението на цените на суровините, разхлабването на свързаните с пандемията ограничения и възстановяването на търсенето, благодарение на пакетите от мерки за стимулиране на икономиката, смятат експертите. Тази година върху глобалната търговия влияние ще окажат редица фактори, по-специално инфлацията в САЩ и притесненията във връзка със ситуацията с недвижимите имоти в Китай, твърдят от UNCTAD.

В доклада се подчертава, че пандемията е довела до „безпрецедентен натиск върху веригите за доставки“. Прекъсването на логистика, липсата на полупроводници и нарастващите цени на енергоносителите допринесоха за допълнителен недостиг в областта на доставките и рязкото поскъпване на морските товарни превози. /БГНЕС