Търсим помощ по въздух от друга страна, ако пожарите се разраснат

България може да поиска помощ с летателна техника от друга държава, ако бушуващите в страната горски пожари продължават да се разрастват, стана ясно от участието на служебния премиер Стефан Янев в парламентарния блиц-контрол, предаде репортер на БГНЕС.

Янев уточни, че в момента само един-единствен хеликоптер от Военновъздушните сили има възможност да участва в гасенето на огъня и поясни, че до десет дни вертолетите могат да станат три, но не повече. Ето защо ще бъде преценено спрямо ситуацията дали искането на помощ по въздух от друга страна се налага.

Служебният премиер припомни, че България е направила една единствена полукрачка за решаване на „хеликоптерния въпрос“, както го определи самият той, като е заложила закупуването на летящи линейки в Плана за възстановяване и развитие. Проектът обаче ще бъде реализиран от години.

„Няма да е зле да се направи цялостна държавна структура, под формата на държавна агенция, в която да има не само медицински хеликоптери, но и хеликоптери за гасене на пожари“, коментира Янев, но припомни, че хоризонтът на служебното правителство е прекалено къс, за да реализира подобен мащабен план. Към настоящия момент страната ни няма специализирана летателна техника, която да участва в гасенето на горски пожари, а за целта се използва военна техника.

От своя страна вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев посочи, че държавата, чрез нейните дирекции за социално подпомагане, разположени в засегнатите от пожарите територии, ще направи оценка на нанесените щети. Пострадалите лица и семействата ще могат да получат еднократна финансова помощ. Отделно от това Министерският съвет има готовност да свика междуведомствената Комисия по възстановяване и подпомагаме, за да могат всички пострадали и засегнати да получат социална подкрепа. /БГНЕС