Тагарев: България подкрепя борбата за свобода на украинския народ

Възможностите за оказване на хуманитарна и военно-техническа помощ на Украйна бяха обсъдени на среща на министъра на отбраната Тодор Тагарев с посланика на Украйна Н.Пр. Олеся Илашчук.

„България подкрепя борбата за свобода на украинския народ и усилията за възстановяване на международния правов ред, както и стремежа към европейска и евроатлантическа интеграция на Украйна. Страната ни има принос в тренировъчната мисия на Европейския съюз за военно подпомагане на Украйна EUMAM“, заяви министър Тагарев по време на разговорите. „Политическото ръководство на Министерството на отбраната се ангажира да задълбочи двустранното отбранително сътрудничество“, допълни още той.

Министър Тагарев изрази загриженост за последствията от разрушаването на стената на язовир „Нова Каховка“. България има готовност да окаже съдействие за преодоляване на кризата.

Н.Пр. Олеся Илашчук изказа благодарност за оказваната от България хуманитарна и военно-техническа помощ.

В срещата участваха заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, директорът на дирекция „Отбранителна политика и планиране“ бригаден генерал Радостин Илиев, директорът на дирекция „Логистика“ бригаден генерал Митко Григоров и аташето по отбраната на Украйна полковник Дмитро Лукашук. /БГНЕС