Тагарев: Българската помощ вече е в Украйна

"Предполагам, че основната част от българската помощ, която беше гласувана от Народното събрание, вече е в Украйна. Тя със сигурност помага на Украйна." Това каза пред бТВ бившият министър на отбраната проф. Тодор Тагарев.

"Дали е достатъчна като обем. По-скоро не, мисля си, че нашите възможности са много по-големи и би трябвало да очакваме още в началото на тази година нови траншове“, заяви Тагарев. Експертът направи и анализ на използваните средства във войната в последно време.

"Изстреляни са около 100 ирански дрона от руска страна и украинците твърдят, че са свалили всички. Цената на един е около 10 000 долара, което е сравнително евтинo“, каза той и поясни, защо се използват толкова дронове: Вероятно обстановката на терена не позволява маневрени бойни действия и двете страни се атакуват с ракети и дронове или с далекобойна артилерия и ракетни системи за залпов огън.

Според него чрез мобилизацията Русия е успяла да насити с личен състав отбранителните линии. "Тя се изтегли от Херсон, вече защитава по-малка част. В малка фронтова линия все пак дава много жертви, но и успява да спре украинската контраофанзива. На 1 януари в Русия пък влиза в сила указ, подписан от президента Владимир Путин, с който армията се увеличава със 137 000 души. Така общо служителите в армията стават над 2 милиона“, коментира Тагарев. Според него затова и украинският министър е излязъл със съобщение, че предстои мобилизация.

"Новата вълна на мобилизация този път може би няма да бъде толкова ограничена, колкото първата вълна, започнала в началото на септември. Тя тогава помогна на Русия. Но това беше временно, тъй като, изпращайки мобилизирани военнослужещи с много ниско равнище на подготовка на фронта, Русия търпи огромни загуби. Те са вече практически два пъти по-големи, отколкото бяха през пролетта и началото на лятото в личен състав“, каза още експертът. /БГНЕС