Тагарев: България и съюзниците работят за гарантиране сигурността на Западните Балкани

България работи със съюзниците за гарантиране сигурността на Западните Балкани. Бъдете спокойни, този въпрос е на нашето внимание. Това заяви министърът на отбраната в оставка Тодор Тагарев на пресконференция в МО в отговор на въпрос на БГНЕС.


Днес той представи процеса по изпращане на българските БТР-и на Украйна, като припомни, че на 20 ноември МС одобри споразуменията с Киев.

На въпрос на БГНЕС защо България и Западните Балкани подценяват отново, както през 90-те години, хегемонистичната политика на руския съюзник Сърбия и опасността от дестабилизация на Балканите, Тагарев отговори:

"Не мога да се съглася с вашата теза, може би медиите не ѝ обръщат достатъчно внимание".

"На всички срещи във формати на Европейския съюз и НАТО ситуацията на сигурността в Западните Балкани е един от обсъжданите въпроси. Работим със съюзниците, за да гарантираме по-високо ниво на стабилност и сигурност в Западните Балкани, включително чрез операциите КФОР (Косово) и Алтеа (Босна и Херцеговина), към които ние допринасяме регулярно и във момента имаме военнослужещи на място. Отделно от това се следи обстановката и поддържаме сили в резерв, за които имаме ангажименти", добави той.

Тодор Тагарев призова за спокойствие по темата.

"Бъдете спокойни, този въпрос е на нашето внимание като специалисти в областта на отбраната и сигурността", каза той.

Запитан какво може да направи мироопазваща мисия като КФОР срещу една сръбска армия, която се превъоръжава ударно с модерно руско оръжие през последните години, Тагарев заяви, че КФОР не е там, за да воюва с армията на Сърбия, а за да гарантира стабилността в Косово.

"Има механизми, които могат да бъдат задействани при повишаване на рисковете. В публичен дискурс мога да си позволя да кажа само това", подчерта министърът на отбраната. /БГНЕС