Тагарев: България подготвя нов транш военна помощ за Украйна

“България подготвя нов транш помощ за Украйна, тя е такава според техните потребности, нашите възможности, и така, както е решило НС на 9 декември”. Това заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев, предаде репортер на БГНЕС.

“Като обем ще бъде дадено горе - долу същото количество помощ както предния път”, каза още министърът. “Ние вадим от складовете неща, които са в годно състояние, имат още ресурс, но да кажем 30-40 и повече годишнини, и там със стойността въпросът винаги е какво точно имаме предвид и как се изчислява тази стойност”, обясни Тагарев и поясни, че не се дискутират към този момент предоставяне на основни бойни платформи.

Тагарев коментира, че ВМЗ - Сопот има капацитет да получи европейско финансиране за нови поточни линии. “ВМЗ-Сопот е една от опциите, които ще се дискутират”, каза още Тагарев.

Относно думите на президента Радев, че би било грешка България да се включи в сделката на ЕС за 1 милион снаряда, Тодор Тагарев уточни, че не разбира логиката на тази теза. “Става въпрос за инвестиции, европейски, в разширяване на капацитета и модернизация на нашата отбранителна индустрия, стига да не сме изпуснали възможността, тъй като комисарят Тиери Бретон дойде първо в България, но след това обиколи и други страни, а ние казахме, че това не ни трябва. Никой не ни чака, динамиката в тази сфера е изключителна”, каза още министърът. /БГНЕС