Тагарев: Черно море се милитаризира по вина на Путин

Сигурността на Европа и сигурността на Украйна са много тясно преплетени. Това заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев по бТВ.

Той отбеляза със съжаление, че регионът на Черно море са милитаризира.

„Има много ясно обяснение, защо Черно море се милитаризира. Това е политиката на Путин и Кремъл“, каза Тагарев. Според него България не може да стои настрана и трябва да търсим решения с нашите съюзници.

„Начинът за гарантираме отбраната си е като инвестираме в собствените си способности. Работим със съюзниците за разполагане на определен видове системи – брегова охрана и ПВО отбрана, което е в наш интерес“, каза Тагарев.

Той посочи, че оценката за военните рискове за сигурността на Европа е нараснала. Тази оценка се споделя от все повече министри. „Ние трябва да сме максимално подготвени, за да предотвратим рисковете“, заяви Тагарев и добави: „Ние говорим за рискове, ако Русия постигне целите си в Украйна и продължи с агресивната си политика. Мир и стабилност в региона може да има, ако Украйна възстанови своите международно признати граници и Русия плати репарации“.

Тагарев заяви, че БТР ще бъдат полезни на Украйна, макар и не на фронта. Той подчерта, че тези БТР никога не са били необходими на МО. „35 години те са стояли в складовете на МВР, не е имало никакви идеи да бъдат използвани“, заяви министър Тагарев. /БГНЕС