Тагарев: Има редица проблеми, липсва личен състав

Има оптимистични елементи в доклада на състоянието и подготовката на Въоръжените сили през 2023 г. - повишаването на бюджета и заплати, но проблемите си остават. Заедно трябва да решаваме проблемите в бъдеще. Имаше редица проблеми, като такива бяха изразени за ограничаващо законодателство, механизмите за управление вътре в МО и резултатите, които постигаме или не постигаме като неокомплектовката на личния състав.

Това заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев, предаде репортер на БГНЕС.

Тагарев коментира, че много страни са вдигнали бюджета си за отбрана. "По-сложният въпрос е дали има какво да се купи в достатъчно кратки и разумни срокове", смята той. Министърът на отбраната поясни, че очаква МС да одобри предложението му за удължаване на срока за реализиране на стратегическия план на отбраната.

"Личното ми мнение е, че законът за обществените поръчки е достатъчно гъвкав, когато става дума за особен тип поръчки за сигурността и отбраната. Единственият проблем, който виждам е включването в многонационални проекти за придобиване на способности", подчерта той.

Тагарев не уточни кога ще се срещне с вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел, на която да обсъдят как стои въпросът с неговото оставане на поста. Той каза, че не се притеснява за ротацията. /БГНЕС