Тагарев: Необходим е дългосрочен ангажимент на ЕС в подкрепа на Украйна

„България напълно споделя мнението за необходимостта от дългосрочен ангажимент на Европейския съюз (ЕС) в подкрепа на Украйна, който да допринесе за нейната сигурност, за да гарантира свободното и демократично европейско бъдеще на страната“.


Това заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев по време на неформалната среща на министрите на отбраната на ЕС днес, 30 август, съобщиха от Министерството на отбраната.

В рамките на срещата се проведоха дискусии по отношение приноса на ЕС и ангажиментите му към сигурността на Украйна, както и последиците от руската агресия срещу Украйна на регионално и глобално ниво.

„На фона на продължаващата руска агресия срещу Украйна, усложнена от все по-провокативното поведение на Русия, включително в близост до границите на НАТО и особено в региона на Черно море, важен елемент от тази подкрепа трябва да остане предоставянето на военна помощ и обучение на украинските въоръжени сили толкова дълго, колкото е необходимо“, бе категоричен министър Тодор Тагарев. Той подчерта, че страната ни приветства предложението за засилване на подкрепа за Украйна в рамките на Европейския инструмент за мир, който вече е доказал своята ефективност за предоставяне на навременна военна подкрепа на Украйна. „Отдаваме особено значение на запазването на правилата и методологията на Инструмента по отношение на вноските на държавите членки, което гарантира солидарност и приобщаване“, каза още той министър Тагарев.

Министрите на отбраната обсъдиха предложението на Европейската служба за външна дейност за създаването на специален пакет за Украйна в рамките на Европейския инструмент за мир и дългосрочния ангажимент на ЕС към сигурността на Украйна.

Министър Тагарев отбеляза и бързите резултати от прилагането на тристранния подход на ЕС за осигуряването на боеприпаси за Украйна. По думите му - в по-широк план подкрепата за Украйна следва да бъде обвързана с продължаващите усилия за укрепване на европейската отбранителна индустрия, включително със съответните стимули за държавите членки. Той изрази увереност, че новите европейски регламенти в подкрепа на производството на боеприпаси и съвместното им придобиване биха помогнали значително за преодоляване на неотложните и критични пропуски в отбранителните способности.

Министърът подчерта значението на ускоряването на работата по проекта за регламент за Европейската програма за инвестиции в отбраната (EDIP), за да се гарантират по-устойчиви инвестиции в отбранителните способности на държавите-членки в дългосрочен план, със съответните стимули, които Комисията ще предостави.

Министър Тагарев изтъкна ролята на военната мисия на ЕС в подкрепа на Украйна (EUMAM) като съществен елемент от цялостната подкрепа на съюза за Украйна в областта на отбраната. Той заяви, че България обмисля разширяване на приноса си към EUMAM в съответствие с нуждите на Украйна с фокус подготовката на бойни санитари, както и принос към обучението на наземен състав за използването на самолети F-16.

Министър Тагарев призова за обединен и координиран отговор на агресивните хибридни действия, провеждани от Русия, включително и елиминиране на разделението на държави, които са членки на Шенген, и такива които не са, което Кремъл редовно използва за внасяне на напрежение в ЕС.

Той също така информира участниците в сесията за скорошната си среща с министър Резников и за решението ни да предоставим 100 бронетранспортьора и съответните резервни части за тях на Украинските въоръжени сили.

Във втората сесия от днешния ден министърът на отбраната потвърди подкрепата на България за евроатлантическия път за развитие на Украйна.

Във вчерашния ден 29 август в Торехон де Ардос министрите на отбраната на страните от ЕС участваха в заседание на Борда на Сателитния център на ЕС. „Предвид драстично променената среда за сигурност, ролята на Сателитния център на ЕС, като ключов стратегически инструмент на Съюза, нарасна значително. България е убедена, че запазването на технологичното превъзходство на ЕС в областта на геопространствения анализ остава от първостепенно значение за осигуряването на по-силен ЕС в областта на сигурността и отбраната. Това също би допринесло за повишаване на устойчивостта, отзивчивостта и оперативната готовност на съюза, както и устойчивостта на нашите партньори, особено тези в близост до ЕС“, заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев пред колегите си по време заседанието на Борда на Сателитния център на ЕС.

Заседанието беше част от дневния ред на първата среща на министрите на отбраната в рамките на Испанското председателство на Съвета на ЕС. Министрите обсъдиха ключовата роля на Сателитния център на ЕС като военно-политически инструмент на ЕС в областта на сигурността и отбраната, особено след началото на руската инвазия срещу Украйна. /БГНЕС