Тагарев: Обсъжда се участието на България в операцията в Червено море

Обсъжда се присъединяването на България към операцията в Червено море и Аденския залив. Това заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев, предаде кореспондентът на БГНЕС от Карлово.

„Дискутира се да се присъединим по скромен начин в операцията в Червено море и Аденския залив. България е една от най-пострадалите страни с кораб с български капитан и помощник-капитан. Хутите го държат. Другият български кораб „Руен“, който плава под малтийски флаг, е отвлечен от пиратите в Сомалия. Предполагаме, че тези пирати по някакъв начин са свързани с ислямски фундаменталисти“, каза Тагарев. Той подчерта, че не сме морска сила, но имаме пряк интерес и ще допринесем за тази операция.

На въпрос зали сме готови за едно подочно участие, министърът отговори: „Да, готови сме. Може да изпратим щабни офицери и към момента обменяме информация и държим връзка, за да видим какво е състоянието на нашите сънародници и дали могат да бъдат освободени“.

Тагарев подчерта, че случващото с в района е много голям проблем за корабоплаването. „Най-големите страни – САЩ, Великобритания, Австралия и много европейски държави участват с бойни кораби в тази операция. Тя е против терористичните действия и пиратството“, уточни той.

Според последната информация, с която военният министър разполага, членовете на екипажите на двата кораба са в добро състояние. „МВнР и параходството поддържат пряка връзка с тях“, добави той.

Министър Тагарев оцени високо работата на кабинета, защото е продължил политиката, започната от 2018 г., за нарастване на разходите за отбраната. „За следващата година планираме малко над 2% от БВП за отбрана. През следващите две години минимум 2% ще се поддържат. Такава е бюджетната рамка“, заяви той, но предупреди, че за 2-3 години няма как да се навакса изоставането от последните 30 години, когато почти не са отделяни пари за модернизацията на армията. „Това е едно достойно ресурсно осигуряване и въпросът пред моя екип е как да използваме тези нарастващи ресурси. Не е тривиална задача как да бъдат изразходвани тези 800 млн. лв.“, каза Тагарев и добави, че и трите проекта за модернизация се изпълняват.

Министърът припомни, че в момента България участва в пет военни мисии, като най-голямото ни участие е в Косово и Босна и Херцеговина, но имаме участие и в Ирак. /БГНЕС