Тагарев: Плащаме до 1,376 млрд. долара за бронирани машини "Страйкър"

Точната сума, която ще трябва да дадем за "Страйкъри" ще стане известна, когато приключим проекта, особено пък в левове, тъй като договорът е в щатски долари, а курсът варира. Ние поемаме ангажимент да плащаме в долари. В зависимост от курса на долара може да бъде изгодно и не толкова изгодно в наша валута, но няма да бъде надвишава тази сума от 1,376 млрд. долара. Аз това го разглеждам като таван, който ние не трябва да надвишаваме.


Това заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев преди заседанието на парламентарната комисия по отбрана, предаде репортер на БГНЕС.

"Първата вноска се очаква да направим тази година, ако всичко мине нормално и в срок, което не я толкова сигурно предвид разпускането на Народното събрание за 1 месец, но тази година трябва да направим първата вноска и до 2027 – 2028 г., когато ще получим последните машини", каза Тагарев.

Министърът на отбраната подчерта, че идеята за този проект е от 2012 г. "Проектът за инвестиционен разход е от 2018 г. – една процедура, която е прекратена. Предните правителства са започнали по два пътя – единият е да поискат информация от фирми-производителки на такава техника в какви срокове и при какви условия биха могли да ги доставят и паралелно с искане към САЩ. След което е взето решението от моя предшественик да се обърне т.нар. писмо за искане за проектодоговор към САЩ", отбеляза той.

Тагарев обяви, че в края на август – началото на септември месец са получили отговор в чернови вариант. "Това беше дискутирано в един детайлен преглед, постигнато беше общо решение какво ни се предлага и аз разчитам, че депутатите ще подкрепят този избор, тъй като тук става въпрос и за срокове на доставка, и за пълен пакет способности – нещо, което ние не бихме могли да постигнем ако се обърнем съм фирма-производител на бронетанкова техника само", обяви той.

Министърът на отбраната посочи, че първо трябва да бъде подписан този договор, който към момента е все още проект, след което трябва да бъде ратифициран, понеже ще бъде междудържавен договор. "Трябва да бъде направено плащане и първите машини ще започнат да идват 2025 или 2026 г. Но за по-малко от 5 г. от момента на активиране на договора, което ще стане с първото плащане до доставката на последните машини, което е много добър срок в днешни условия и за такъв обем техника, за каквото ние говорим", каза още той.

Тагарев добави и че ще се водят разговори правителство – правителство, ако има проблеми по изпълнение на договора как те могат да бъдат решени, така че да не загуби нашата страна. /БГНЕС