Тагарев: Руски кораби все още са уж на учение до изключителната ни икономическата зона

Все още важи обявата за присъствие на руски кораби в близост до изключителната икономическата зона на България за така нареченото "учение". Няма такова учение, това е просто повод, чрез който Русия използва някаква международно правна рамка и привидно провеждайки учение се опитва да блокира износа на украинско зърно. Това пречи за реализиране на нашите икономически интереси.


Това заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев, предаде репортер на БГНЕС.

“Информиран съм, че има предпоставки за инциденти в Черно море, но не съм информиран за инцидент днес”, поясни Тагарев.

Министърът на отбраната коментира, че на извънредното заседание на МС е внесена точка, която е свързана със стратегическия преглед на отбраната. “Това го подготвяме от доста време и е един от мойте приоритети. Ще се опитаме да оценим доколко съществуващите документи за развитие на отбранителните способности съответстват на новата среда, защото предният преглед е правен без да има война до нашите граници и да намерим съответни решения. Така правителството ще може да се ангажира с необходими промени в областта на отбраната, които включват изграждане на инфраструктура, стартиране на големи проекти за превъоръжаване и др.”, обясни той.

Тагарев каза, че по отношение на проекта за бойна машина на пехотата има предвидено много солидно индустриално участие за реализация. “Чакаме осми ден Народното събрание да започне да разглежда този проект за инвестиционен разход. Ще има най- различни виждания, но мисля, че ще успеем да защитим предложението”, отбеляза той.

Министърът на отбраната отговори и на критиките, които се появиха след решението да изпратим допълнителна военна помощ на Украйна.

"Има много хора в България, които са загрижени за сигурността на Русия. Мисля, че преди всичко трябва да сме загрижени за нашата собствена сигурност. Отчасти ние гарантираме нашата сигурност като помагаме на Украйна. В конкретния случай да защити цивилни и разрушаване на цивилна инфраструктура от Русия”, посочи Тагарев. /БГНЕС