Тагарев: Вотът на недоверие не отразява обективното състояние на армията

Голяма част от проблемите в областта на отбраната са комплексни и изискват комплексни решения. През февруари ще представим цялостаната политика на кабинета в Бяла книга за отбраната.


Това заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев от парламентарната трибуна по време на разискванията по вота на недоверие към правителството, насочен към сектора на отбраната и сигурността, предаде репортер на БГНЕС.

Тагарев напомни, че кабинетът е осигурил 10% увеличение на заплатите на работещите в сектор “Отбрана”. Той е категоричен, че ресурсите трябва да се използват ефективно и по тази причина решенията трябва да се вземат по-достатъчно прозрачен начин и безупречен интегритет.

По отношение на нападките от страна на БСП за конфликт на интереси, Тагарев отговори така: "Управителят на фирма “Телесис”, част от консорциума български безпилотни летателни системи, е съдружник на съпругата ми макар и с минимален дял и фактически не участва в управлението на фирмата от поне 20 години. По-важното е, че аз, съпругата ми, нямаме никакъв интерес и никакво участие във фирмата “Телесис”", поясни той.

“Въпросът за хората е изключително сериозен. Най-тежко е положението в сухопътни войски. Този проблем не започва с мандата на настоящото правителство“, каза министърът и уточни, че основните причини за това са демографската ситуация, както и последиците от пандемията. Според него масираната дезинформационна кампания, която някои от парламентарно представените групи прилагат, е довела до отлив в кандидатстващите във висшите военни заведения.

“През тази година кандидатите за Националния военен университет “Васил Левски” бяха с 35% по-малко , а приетите курсанти с 45% по-малко”, отбеляза Тагарев.

Министърът на отбраната бе категоричен, че внесеният от БСП, "Възраждане" и "Има такъв народ" вот на недоверие към кабинета "Денков" не отразява обективното състояние на армията. /БГНЕС