Тагарев за протоколния гаф: Има пропуск, но не и умисъл

Истерията, че купуваме самолети на чертеж, трябва да заглъхне. В началото на 2025 година очакваме първите два изтребителя Ф-16 (F-16 Block 70). Малко по-късно идват и първите „Страйкър“-и.

Това заяви пред бТВ тази сутрин министърът на отбраната Тодор Тагарев.

БГНЕС припомня, че миналата седмица от Lockheed Martin съобщиха, че първите два изтребителя, произведени в Южна Каролина, са успешно доставени на Словакия.

Относно протоколния гаф на Богоявление, заради който понесе редица критики, Тагарев го обясни като „чисто технически“.

„Да, имаме пропуск“, призна той и добави: „но няма никакъв умисъл. Ако народен представител има желание да присъства на церемония с участието на Българската армия, а не е получил покана, винаги може да ми се обади“, добави военният министър.

Според него да се търси политически умисъл е прекалено. „Моя грешка е, че не съм осигурил достатъчно капацитет работата да е свършена качествено. Няма политика насочена към някой“, увери още веднъж той.

„Целият кабинет има много ясна евроатлантическа ориентация, имаме достатъчно подкрепа в НС. В крайна сметка не е кой знае колко важно кой точно ще остане, а да вършим работа“, коментира още министърът.

Тагарев бе категоричен, че ако получи покана да остане на поста си след ротацията, ще остане министър на отбраната. Той заяви, че усеща подкрепата както на ПП-ДБ, така и на акад. Николай Денков.

За съдбата на двамата българи от пленения кораб "Галакси лийдър", Тагарев посочи, че държавата се опитва да помогне на моряците.

Във връзка с посещението му в САЩ, министърът обясни, че по време на визитата му зад океана е обсъдено, как България да осигури инфраструктура за развръщане на съюзни войски.

Има планове всички бойни групи, които са от страните от източния фланг на НАТО, да нараснат до бригадни бойни групи – тоест до около 5000 групи. Това ще се случи тогава, когато е необходимо, към момента нямаме ясен график. Трябва да сме готови да осигурим условия тогава, когато ще се случи“, посочи министър Тагарев.

„Инфраструктура означава пътища и железопътни линии с капацитет да осигурят бързо развръщане на съюзни войски на нашата територия. Това означава и тръбопроводи и продуктопроводи за горива, складове. Това означава инфраструктура за настаняване на тези наши съюзници. Работим по всички тези въпроси, те не са само в компетенциите на Министерството на отбраната“, обясни Тодор Тагарев.

“Разговорите текат от много време, но сега имаме много ясни и оразмерени потребности. С приемането на регионалните планове – на среща на върха във Вилнюс, вече е много по-ясно за какво става въпрос“, посочи още той и допълни, че имаме готовност да инвестираме около 6 млрд. евро в развитие на пътна и железопътна инфраструктура, като това не е бюджет за отбрана. /БГНЕС