Тагесшау: Изборна победа за антикорупционна партия

Новата антикорупционна партия „Продължаваме промяната” (ПП) спечели парламентарните избори в България. По данни на Централната избирателна комисия, до момента създадената от възпитаниците на Харвард партия печели 25,3% от гласовете.

Бившите служебни министри на Кирил Петков и Асен Василев, които създадоха партия, имат добри шансове да създадат коалиционно правителство след продължила няколко месеца патова ситуация. Ако резултатите бъдат потвърдени, мандатът ще бъде възложен на 41-годишния председател на ПП Кирил Петков, коментира германският „Тагесшау”.

Опозиционната дясноцентристка партия ГЕРБ на бившия премиер Бойко Борисов получи 22% от гласовете според междинните резултати.

След като парламентарните избори през април и юли не доведоха до сформиране на правителствено мнозинство, много българи се надяват, че до такова ще се стигне при третия опит.

Основен приоритет: нулева корупция

Успехът на двамата възпитаници на Харвард се дължи на положителния дневен ред, който предлагат, цитира изданието думите на политолога Първан Симеонов. Техният основен приоритет е нулева корупция в България, която е сред най-корумпираните държави в ЕС според Transparency International.

Петков и Василев - 44-годишният съпредседател на ПП, разкриха злоупотреба с държавни средства, което им спечели широка обществена подкрепа. Двамата бяха министри на икономиката и на финансите в предишния служебен кабинет. Много анализатори приписват неочакваната победа на новата партия на обещанията на двамата лидери да гарантират прозрачност и реформи и да предприемат безкомпромисни действия срещу корупцията, подчертава изданието.

Петков обяви закъсняла съдебна реформа. Контролът върху публичните пари и повече иновации са друга част от целите на реформата.

Държавата се нуждае от работещо правителство

Двамата бивши бизнесмени Петков и Василев създадоха своето антикорупционно движение през септември. „България поема по нов път”, заяви Петков след края на изборния ден и подчерта, че страната се нуждае от „нормално работещо правителство”.

Неговата политическа сила е готова да си сътрудничи с всички партии, които искат да се борят с корупцията. „Леви, центристки или десни, няма никакво значение”, цитира думите му медията.

Преговори с други партии

Петков, който е кандидат за поста министър-председател, обяви „прозрачни” преговори с десния алианс „Демократична България" и протестната партия „Има такъв народ” на певеца Слави Трифонов. Според експерти, социалдемократите могат също да бъдат коалиционен партньор.

Повечето партии смятат Борисов за "неприемлив" партньор след масовите антикорупционни протести миналата година и многобройните разкрития за злоупотреба с публични средства. Това означава, че „Продължаваме промяната“ ще има добри шансове за сформиране на коалиция с други опозиционни партии.

Влизането на дясната екстремистка партия „Възраждане“ в новия парламент предизвика сензация. Тя отхвърля ваксинацията и всякакви защитни мерки в разгара на тежката корона криза в страната.

В допълнение към силната четвърта вълна на пандемията от коронавирус България е изправена пред много други сериозни проблеми: покачване на цените на енергията, настъпващата икономическа криза и не на последно място блокадата на София на преговорите за приемането на Северна Македония в ЕС.

Президентът ще свика парламента бързо

Президентът Румен Радев обяви, ще иска да свика парламента в най-скоро време. „Надявам се, че този път партиите ще преодолеят различията и ще имаме стабилно мнозинство, което ще сформира правителство”, каза той.

Самият Радев се стреми към втори мандат, тъй като настоящият приключва през януари 2022 г. Той, обаче, спечели едва 49% от гласовете на първия тур на президентските избори в неделя и трябва да се яви на балотаж. Тогава ще се реши дали ще продължи да бъде начело на държавата за още пет години. /БГНЕС