Тайландски стартъп разработва растителна ваксина срещу Covid

Тайландската компания Baiya Phytopharm разработва първата растителна ваксина срещу Covid-19, пише CNBC.

Стартъпът, основан през 2018 г. от д-р Сутира Тайчакунавуд и д-р Варанжо Пулчароен, работи върху ваксина, използваща листа от австралийско тютюнево растение.

Сутира, 37-годишна професорка в университета Чулалонгкорн, казва, че тя и нейният екип от учени искат да помогнат на Тайланд да премине от вносител към производител на ваксини.

Baiya е първата тайландска компания, която се присъединява към CU Innovator Hub, стартиращ изследователски център, за да разработи технология за производство на рекомбинантни протеини, които могат да произвеждат лекарства и ваксини.

Тригодишният стартъп е финансиран с безвъзмездни средства от възпитаниците на Chulalongkorn University и тайландското правителство. Той също така е събрал около 3 милиона долара чрез групово финансиране.

Компанията е завършила първата фаза на изпитвания върху хора на своята растителна ваксина срещу Covid-19 миналия декември. В света все още няма растителни ваксини срещу Covid, въпреки че поне още една компания работи по подобен проект.

„Това, което знаем досега, е, че всички доброволци са в безопасност. И като гледаме профилите им за сигурност, сме много доволни“, каза Сутира.

Тя добави, че все още е твърде рано да се определи степента, в която ваксините са помогнали, но че целта е наличните ваксини да се използват като ориентир.

Фармацевтичната компания очаква втората фаза на тестване да започне през февруари, а третата през юни. Тя се надява да предостави данни на Тайландската администрация по храните и лекарствата относно одобрението на ваксината до третото или четвъртото тримесечие на тази година. Компанията казва, че може бързо да увеличи производствения си капацитет, ако ваксината бъде одобрена.

„В момента нашите звена могат да произвеждат около 5 милиона дози ваксина на месец, което е около 60 милиона дози ваксина на година“, каза Сутира. Тя добави, че същите производствени звена ще могат да произвеждат ваксини не само за Тайланд, но и за региона.

Компанията използва същата тютюнева фабрика за създаване на лекарства против рак и лечения против стареене.

Като стартъп, Baiya все още не генерира средства, но Сутира казва, че целта не е да се максимизират печалбите, а да се създаде достатъчно добра изследователска индустрия в Тайланд, за да привлече таланти от следващо поколение. /БГНЕС