"Тайм": Американското разузнаване е предотвратило сръбска инвазия в Косово

Американските разузнавателни служби са предотвратили инвазия на Сърбия в Косово и нова война на Балканите през септември 2023 г.


Това става ясно от разследване на американското списание "Тайм", което разкри неизвестни досега детайли около струпването на сръбската армия по границата, само няколко дни след терористичната атака на 24 септември 2023 г. в село Банска, Северно Косово, предаде БГНЕС.


На тази дата група въоръжени сърби уби косовски полицай и се барикадира в местния манастир. След неутрализиране на нападателите косовските власти намериха големи количества оръжия, скрити в северната част на страната.

На 27 септември експерт по Балканите в Белия дом получава тревожно телефонно обаждане от американска разузнавателна агенция.

"Бяхме много притеснени, че Сърбия може да се готви за военна инвазия", заяви пред "Тайм" служител на Съвета за национална сигурност (СНС) на САЩ.

Тогава възниква въпросът какво да се направи за разрешаване на проблема.


Месеците на нарастващо напрежение в балканското кътче на Югоизточна Европа не привличат особен интерес от медиите по света.

Дипломатическите усилия на Обединеното кралство, Италия и други държави с войски на място в Косово не успяват да успокоят ситуацията.

"Във Вашингтон вниманието беше насочено към хаоса в Конгреса; в по-голямата част от Европа основният приоритет беше да се гарантира продължаваща подкрепа за Украйна", каза още източникът.

Като част от усилията за оказване на натиск върху Сърбия да се отдалечи от границата с Косово, съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан одобрява искането на екипа си в Европа за разсекретяване на секретна информация за струпването на сръбската армия.

"Разузнавателната дирекция редактира класифицирани детайли, за да прикрие източниците и методите, стоящи зад събирането на разузнавателната информация. След това изпраща искането до Службата на директора на националното разузнаване (ODNI) в Северна Вирджиния по класифицирана електронна поща", пише изданието.

На 29 септември, след двудневна работа по разсекретяването на информацията, Джон Кърби от Съвета за национална сигурност свика непланирана среща с представители на пресслужбата на Белия дом. Той предоставя информация, че сръбското войсково струпване включва модерни артилерийски, танкови и пехотни части.

След като информацията става публично достояние европейските държави се присъединяват към САЩ в упражняването на дипломатически натиск върху Белград, а Великобритания обявява изпращането на допълнителни войски в Косово. В рамките на няколко дни сръбските войски се оттеглят.

Разсекретяването и оповестяването на информацията за движението на сръбските войски е един от примерите за нов подход на Белия дом към използването на разузнавателна информация, който беше наложен в резултат на реакцията на САЩ на войната в Украйна. Започвайки от есента на 2021 г., когато американските шпиони се убедиха, че Русия се готви да нахлуе, Съливан работи с директора на националното разузнаване Аврил Хейнс и директора на ЦРУ Уилям Бърнс за "понижаване на нивото на секретно" на класифицираните подробности за ходовете на Москва. "Разполагахме с тази обезпокоителна информация и трябваше да изпреварим това, което руснаците щяха да направят", заяви Махер Битар, координатор на Съвета за национална сигурност по въпросите на разузнаването и отбранителната политика.

Повече от две години по-късно Белият дом е изградил широка програма за споделяне на тайни, когато това служи за постигане на стратегически цели. Приблизително веднъж седмично служителите на Белия дом се запознават с разузнавателна информация. Ако искат да я направят публично достояние, се обръщат за одобрение към Съливан, разказват пред "Тайм" редица настоящи и бивши служители. Представителите на разузнаването в Съвета за национална сигурност изпращат искания до Службата на директора на националното разузнаване, който ги обработва, съгласувайки изчистените формулировки с хората, които са научили тайните в началото.

"Окончателното решение дали дадена информация да получи зелена или червена светлина се взема от професионалистите в разузнавателната общност", подчертава Съливан.

Според служителите мотивът за продължаването на програмата е, че тя работи. Разсекретяването на стратегическите данни е отказало руския президент Владимир Путин от "фалшиви наратива", заяви Бърнс в реч миналото лято, "поставяйки го в неудобната и непривична позиция да остане на заден план". Усилията се разшириха отвъд пределите на Русия. САЩ разсекретиха разузнавателна информация, за да притъпят китайските усилия в Тайванския проток, да окажат натиск върху Иран да спре да доставя оръжия на хутите, които атакуват корабоплаването в Червено море, и да се противопоставят на неверните твърдения на Хамас за израелските удари. "Това променя правилата на играта. Надявам се, че никога няма да я върнат обратно в бутилката", каза Кърби. /БГНЕС