„Таймс”: Вероятно членство на Швеция и Финландия в НАТО още през лятото

Швеция и Финландия може да се присъединят към НАТО още през лятото. Това съобщи вестник „The Times”, позовавайки се на свои източници.

Очаква се Финландия да подаде молба за присъединяване към Северноатлантическия алианс през юни, следвана от Швеция, отбелязва вестникът.

Шведските и финландските власти работят заедно за постигане на консенсус в страните си по въпроса за членството в НАТО, но всяка държава ще вземе окончателното решение сама.

По-рано турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че евентуалното присъединяване на Швеция и Финландия към НАТО е било една от най-обсъжданите теми по време на срещата на външните министри на НАТО в Брюксел на 6 и 7 април.

Финландия може да вземе решение за кандидатстване за членство в НАТО през май, съобщи вестник Iltalehti на 7 април. На 14 април, посочва вестникът, финландският кабинет ще публикува допълнение към доклада си за външната политика и сигурността. Финландските парламентарни комисии ще започнат да го обсъждат след великденската ваканция. Вестникът подчертава, че в текста на допълнението няма да бъде изрично заявена позицията на финландското правителство относно членството в НАТО.

Източниците на вестника предполагат, че министерският съвет ще вземе решение за НАТО през първите две седмици на май. След това информацията ще бъде предадена на НАТО в Брюксел.

Финландският външен министър Пека Хаависто заяви пред репортери на 7 април, че ако Финландия кандидатства, процесът на приемане в НАТО може да отнеме от няколко месеца до една година.

Управляващата Шведска социалдемократическа работническа партия сега обсъжда вътрешно възможността за членство на страната в НАТО. Министър-председателят Магдалена Андершон заяви, че вече не изключва възможността страната ѝ да преразгледа политиката си на необвързване и да се присъедини към алианса. Преди това тя неведнъж е заявявала, че свободата от военни съюзи служи добре на Швеция, но сега каза, че "когато се прекроява картата на политиката за сигурност, трябва да направим нов анализ и да вземаме решения въз основа на това”./БГНЕС