Тайна сделка за 40 млн. долара свързва Абрамович с "портфейлите" на Путин

Изтекли документи разкриват парична следа, която свързва олигарха Роман Абрамович с двама мъже, наречени "портфейли" на президента Владимир Путин.


Бившият собственик на футболен клуб "Челси" е санкциониран от Обединеното кралство и ЕС, но преди това е отричал всякакви финансови отношения с руския лидер.

Сега изтекли документи от Кипър разкриват нови доказателства, които го свързват с тайна сделка за 40 млн. долара през 2010 г.

Тайната сделка прехвърля акции в изключително печелившата руска рекламна компания "Видео интернешънъл" на двама членове на вътрешния кръг на Путин за по-малко, отколкото изглежда, че струват, от компании, които в крайна сметка са собственост на тръст, свързан с бившия футболен бос. Те от своя страна получиха милиони долари под формата на дивиденти.

Поверителни документи разкриват, че един от мъжете, участвали в тайната сделка, е Сергей Ролдугин, близък приятел на руския президент.

Виолончелист, Ролдугин е артистичен директор на Музикалната къща в Санкт Петербург. Той познава Владимир Путин още от времето, когато двамата са били млади мъже в Санкт Петербург, и се твърди, че го е запознал с Людмила Шкребнева, за която бъдещият президент се жени през 1983 г. (сега са разведени). Ролдугин е кръстник на първата им дъщеря, Мария.

Вторият мъж е друг близък сътрудник на президента Путин - Александър Плехов, биохимик, станал бизнесмен, също от Санкт Петербург.

Двамата са обвинени, че са "портфейли" на президента Путин - тайно държат пари и активи от негово име.

По-рано тази година швейцарските прокурори твърдяха, че те са "сламени хора", а не реални собственици на активи в банкови сметки, открити във връзка със сделката с "Видео интернешънъл".

Съдът не посочи никого като истински краен бенефициент на сметките.

Обявената заплата на президента Путин през 2021 г. е малко над 100 000 долара. Въпреки това има слухове, че състоянието му може да е между 125 млрд. долара и 200 млрд. долара, скрито в мрежа от фиктивни компании и сметки на приятели.

Плехов е санкциониран от правителството на Обединеното кралство, а Ролдугин също е санкциониран от Обединеното кралство, ЕС и САЩ, които го определиха като "пазител на офшорното богатство на президента на Руската федерация".

Връзката с Кипър

Разследването на Cyprus Confidential се основава на 3,6 млн. поверителни корпоративни документа от компании, предоставящи офшорни услуги в Кипър, и се фокусира върху тесните финансови връзки на острова с Москва и санкционираните понастоящем олигарси, много от които са използвали острова за управление на тайните си офшорни авоари.

Те включват документи от кипърски доставчик на корпоративни услуги, наречен MeritServus, които първоначално са получени от групата за разкриване на нередности Distributed Denial of Secrets. Самата MeritServus беше санкционирана от Великобритания по-рано тази година, след като вътрешни документи разкриха, че е нарушила санкциите от името на един от руските си клиенти.

MeritServus е работила и с компаниите на Абрамович в Кипър. Богатството на олигарха възлиза на повече от 9 млрд. долара и той е направил множество публични инвестиции в спорта, изкуството и имоти с висока стойност. Той се превърна в един от най-известните и влиятелни руски олигарси в Обединеното кралство, след като през 2003 г. купи лондонския футболен клуб "Челси".

Той омаловажава отношенията си с президента Путин и оспорва предположенията за близки финансови отношения или че е действал от името на руския лидер.

През 2010 г. говорител на бившия собственик на Челси заяви, че той няма "никакви финансови взаимоотношения с тогавашния министър-председател Путин".

А през 2021 г. Абрамович съди журналистката Катрин Белтън заради пасаж в книгата ѝ "Хората на Путин", в който се споменават доказателства, че е закупил ФК "Челси" през 2003 г. по нареждане на президента Путин. Делото беше уредено извънсъдебно със съгласието на издателя "да запише позицията по-точно" и да добави "по-подробно обяснение на мотивите на Абрамович".

През март 2022 г. Обединеното кралство и ЕС наложиха санкции на олигарха след руската инвазия в Украйна.

ЕС заяви: "Той е имал привилегирован достъп до президента и е поддържал много добри отношения с него. Тази връзка с руския лидер му е помогнала да запази значителното си богатство".

Абрамович оспори санкциите на ЕС в съда по-рано тази година. Адвокатът му заяви, че ограниченията са били продиктувани от "известността" на руския бизнесмен, а не "въз основа на доказателства".

Но тайната сделка с Ролдугин и Плехов предполага близки финансови отношения между Абрамович и президента Путин.

"Този случай очевидно дава повече информация и допълнително потвърждава предполагаемата връзка между Путин и Абрамович по начин, който става все по-труден за отклоняване", казва Том Кийтинг, директор на Центъра за изследване на финансовата престъпност и сигурността към аналитичния център за отбрана RUSI.

Сделката

Сложна мрежа от компании в Кипър и на Британските Вирджински острови, както и тръст, скриват участието на футболния магнат в сделката - досега.

Изтеклите документи разкриват връзките на бившия шеф на "Челси" с две компании, които през 2003 г. закупиха общо 25% дял във "Видео интернешънъл".

Двете компании - Finoto Holdings и Grosora Holdings - са създадени в началото на 2003 г. И двете в крайна сметка са били собственост, чрез поредица от фиктивни дружества, на Sara Trust Settlement - тръст, в който г-н Абрамович е бил краен бенефициент.

Всяко от дружествата купува 12,5% дял в руския рекламен гигант през септември 2003 г. на една и съща цена - по около 130 000 долара.

Платената цена е била "смешна", казва Владимир Милов, бивш министър на енергетиката в първия мандат на президента Путин, а сега гласовит опозиционен лидер. "Този дял очевидно струваше много повече, с много порядъци".

По време на покупката "Видео Интернешънъл" има доминираща позиция на вътрешния пазар на телевизионна реклама, като получава дял от всяко рекламно време, закупено по руските канали.

Според Милов компанията е била "на половин крачка от администрацията на Кремъл".

Абрамович има дял във "Видео Интернешънъл" през следващите седем години. В един момент компанията декларира оборот от "повече от 2 млрд. За този период на Финото и Гросора са изплатени дивиденти в размер на 30 млн. долара.

През 2010 г. "Видео Интернешънъл" отчита приходи от 3 млрд. долара. Въпреки това Финото и Гросора продават инвестициите си през същата година само за 20 млн. долара - цена, която изглежда е под справедливата пазарна стойност.

Finoto Holdings продаде дела си на Med Media Network, дружество, чийто номинален собственик е Сергей Ролдугин.

В същия ден, в който е извършена продажбата на Finoto Holdings, другата свързана с Абрамович компания - Grosora Holdings, продава своя дял от 12,5 % на Namiral Trading Ltd, компания, която по-късно е свързана с Александър Плехов.

"Портфейлите" на Путин

Финансовите връзки между президента Путин и Ролдугин бяха разкрити през 2016 г. в рамките на "Панамските документи", при които изтекоха милиони поверителни документи от базираната в Панама адвокатска кантора Mossack Fonseca.

Ролдугин, заедно с Плехов, беше в центъра на предполагаема схема за пране на пари, управлявана от банка "Россия" и някои от най-близките сътрудници на президента Путин. През 2014 г. правителството на САЩ наложи санкции на банка "Россия", като я определи като "лична банка на висши служители на Руската федерация".

По това време Ролдугин заяви пред New York Times, че не е бизнесмен и не "разполага с милиони". Въпреки това, поне на хартия, изглежда, че той има офшорно състояние от над 100 млн. долара.

"Родулгин очевидно служи... за прикритие на личната изгодна собственост на Путин", казва Владимир Милов. "Този човек е абсолютно ясно, че е 100 % номинална фигура, защото не разбира нищо от бизнес, финанси, международни сделки и т.н."

Разкритията в "Панамските документи" за банковите сметки на Ролдугин в Швейцария доведоха до разследване и съдебен процес срещу четирима служители на "Газпромбанк" по-рано тази година. Швейцарските прокурори обвиниха банкерите, че не са проверили правилно сметките, открити на името на Ролдугин.

Твърди се също, че те не са успели да идентифицират приятеля на руския президент като политически уязвимо лице - лице, чието положение или връзки означават, че то може да бъде по-изложено на рискове от корупция и да изисква повече проверки съгласно международните финансови разпоредби.

Според обвинителния акт сметки в Газпромбанк са били открити едновременно за Med Media Network и Namiral Trading Ltd с идентична "цел и структура" за "държане на акции и получаване на дивиденти" от "Видео Интернешънъл".

Прокурорите твърдят, че споразумението представлява пряко продължение на "активите, управлявани... за руския политически естаблишмънт".

Според следователите, Ролдугин и Плехов са били "сламени фигури", а не реални бенефициенти на сметките.

И четиримата банкери бяха осъдени, но се съобщава, че ще обжалват.

"Таен канал

Много богати руснаци използват Кипър, държава членка на ЕС, като част от своята мрежа от офшорни инвестиции. Благодарение на тези икономически отношения Русия "струва десетки милиарди долари на кипърската икономика всяка година", казва Фъргюс Шийл от ICIJ.

Разследването на Cyprus Confidential повдига "сериозни въпроси" за европейските институции и държавите-членки на ЕС, продължава той. "Това, което можем да видим в тези документи, е, че една европейска членка е проводник за тайните финансови операции на Кремъл, на Владимир Путин и неговите приближени."

Въпреки това има признаци, че Кипър може би започва да почиства своите действия.

След нахлуването в Украйна през 2022 г. много руснаци, считани за близки до финансовите активи на президента Путин, бяха санкционирани от ЕС. Това имаше преки последици за тези, които имат кипърски инвестиции.

"Санкциите доведоха до знанието, че Кипър не може да бъде използван от олигарсите, за да подкрепят мръсните поръчки на Путин", казва Александра Аталидес, независим кипърски депутат.

Междувременно, според информацията, Абрамович прекарва времето си между руския курорт Сочи, Истанбул и Тел Авив. Той има руски, израелски и португалски паспорт.

Олигархът продължава да е обект на санкции в Обединеното кралство и ЕС, но не и в САЩ, където се предполага, че все още притежава значителни активи./БГНЕС

-----------------------------------------------------

Джеймс Оливър, Хариет Агерхолм, Бен Чу, Уил Далгрийн и Беки Дейл, Би Би Си