Тайван беше ударен от най-силното земетресение от 25 години насам

На 3 април Тайван бе разтърсен от земетресение с магнитуд 7,2 по Рихтер - най-силният трус, който е удрял острова от поне 25 години насам, при което загина един човек, десетки бяха ранени и бе отправено предупреждение за цунами в Южна Япония и Филипините, което по-късно бе отменено.


Пожарната служба на Тайван съобщи, че се предполага, че един човек е бил смазан смъртоносно от падащи камъни в планинския, слабо населен източен окръг Хуалиен, където е бил епицентърът, а повече от 50 души са ранени.

Най-малко 26 сгради са се срутили, повече от половината в Хуалиен, около 20 души са в капан, а спасителните работи продължават, съобщиха оттам.

Тайванските телевизионни станции показаха кадри на опасно наклонени сгради в Хуалиен, където земетресението удари в морето около 8 ч. сутринта местно време (00:00 GMT), докато хората са тръгвали за работа и на училище.

Според Централната метеорологична администрация на Тайван трусът е бил с дълбочина 15,5 км.

Японската метеорологична агенция съобщи, че няколко малки вълни цунами са достигнали части от южната префектура Окинава, а по-късно понижи предишното предупреждение за цунами до предупредително. Според нея земетресението е било с магнитуд 7,7.

Филипинската сеизмологична агенция също издаде предупреждение за жителите на крайбрежните райони на няколко провинции, като ги призова да се евакуират на по-високи места.

Тайван издаде предупреждение за цунами, но не съобщи за щети от него, а по-късно Тихоокеанският център за предупреждение за цунами в Хавай заяви, че рискът от разрушителни вълни цунами вече до голяма степен е преминал.

Трусовете от земетресението край източния бряг на Тайван бяха усетени в цялата островна държава и в части от континентален Китай и Япония.

Според свидетел на АФП вторичните трусове все още се усещат в Тайпе, като по данни на тайванската централна метеорологична администрация до момента са регистрирани повече от 25 вторични труса.

Китайските държавни медии съобщиха, че земетресението е било усетено в китайската провинция Фудзиен и е било усетено и в Шанхай.

Градската управа на Тайпе заяви, че не е получила съобщения за големи щети и че градският метрополитен е заработил скоро след труса, докато електроенергийният оператор Taipower заяви, че повече от 87 000 домакинства в Тайван все още са без ток.

Двете тайвански атомни електроцентрали не са били засегнати от труса, добави Taipower.

Тайванският високоскоростен железопътен оператор заяви, че няма данни за повреди или пострадали във влаковете му, но отбеляза, че влаковете ще имат закъснения, докато се извършат проверки.

Официалната централна новинарска агенция на Тайван съобщи, че земетресението е било най-силното, което е разтърсвало острова от 1999 г. насам, когато трус с магнитуд 7,6 по Рихтер уби около 2400 души и разруши или повреди 50 000 сгради в едно от най-тежките регистрирани земетресения в Тайван.

Централната метеорологична администрация на Тайван съобщи, че земетресението е регистрирано с втората по сила интензивност "6+" в окръг Хуалиен, по скалата за интензивност от 1 до 7./БГНЕС